• Hva er samboerskap? Noen kaller det kjærlighet. Jeg kaller det pleie av frisk mann i hjemmet, sier feministleder Gudrun Schyman.

— Kvinner vasker, lager mat og gjør mest ubetalt arbeid i et parforhold. Vi blir lært opp til å leve slik fra vi er helt små. Det er provoserende når menn sier at det ikke er deres ansvar at kvinner er undertrykte.

- Med skylapper

Frontfigur Gudrun Schyman i svenske Feministisk Initiativ er gestikulerende og engasjert. I går kveld møtte hun feminismekritiker Nils Rune Langeland til debatt i regi av Den Nationale Scene og Bergens Tidende.

Og det tar ikke mange minuttene før Schyman, som vil knuse patriarkatet og avskaffe det tradisjonelle ekteskapet, lar seg provosere av Langeland. Historikeren fra Voss som tidligere høstet storm da han kalte Norge for en «vaginalstat».

— Du har alle de skylapper mange menn har når du sier at «andre land har problemer, men ikke vi. Vi er jo kommet så langt». Men nei, det er ikke slik, sier Schyman og slår i bordet.

Sylvia på teppet

Før det har nemlig Langeland hevdet at det er absurd at menn skal ha ansvar for voksne kvinners frihet.

— I Sverige og Norge har ikke menn makt over kvinner, hevder Langeland.

— Våre land er svært kvinnevennlige. Omsorg og velferd er store budsjettposter, og der finner vi en armé av kvinner, hevdet Langeland.

Og brukte regjeringens første dag på jobb som eksempel på at kvinner ikke er undertrykte.

— Det første offentlige bildet av Sylvia Brustad som minister var av henne liggende på gulvet ved et babyteppe, mens Jonas Gahr Støre fremhevet at han lager matpakke til sønnene sine. Det er slik at lager du barn, er du viktig i Norge, hevdet Langeland.

- Kvinner = risiko

Schyman er utskjelt og omfavnet i Sverige. Hun skapte store overskrifter da hun hevdet at det bare var ørsmå forskjeller mellom det talibanstyrte Afghanistan og sosialdemokratiske Sverige. Og hun er blitt kåret til Sveriges nest mest populære person, bare slått av dronning Silvia.

Undersøkelser i Sverige viser at kvinner har 90 prosent av menns lønn. Som inngangslønn til juristjobb har menn 3500 svenske kroner mer i måneden enn kvinner, fortalte Schyman.

— Mens menn blir sett på som fremtidige ledere og lønnes deretter, ser arbeidsgivere kvinner som risikoprosjekt. De skal ha barn og permisjon, være hjemme med syke barn, bli gravide igjen og så videre. De blir ikke vurdert som individer, men som tilhørende gruppen av kvinner, sier Schyman, som planlegger å stille til riksdagsvalg neste år.

- Den sjenerte mannen

Schyman hevder at skillene mellom kvinner og menn bare blir tydeligere og tydeligere, og brukte leketøysbutikker som eksempel.

— Før i tiden hadde de en type lego, men forskjellige farger. Nå har de rosa prinsesse-lego og brannbil-lego. Og du kan være helt sikker på at prinsesse-legoen ikke passer i brannbilen, den hører kun hjemme i slottet, sa Schyman og kom også inn på vold mot kvinner som et stort samfunnsproblem.

Dette avviste Langeland.

— Voldtektsfaren for en normal, oppegående kvinne i Norge er liten. Med halvfulle menn og kvinner ravende rundt, er det rart det ikke skjer oftere, hevdet Langeland, og avsluttet:

— Den norske mannen er heller den keitete, sjenerte, vennligsinnede typen som sitter og drikker med kompiser innerst i hjørnet.

KNUT EGIL WANG