Etter selv å ha misbrukt gutter i Romania, skal han ha fikset ofre til en italiener. Nå er politimannen Johan Martin Vie tiltalt for menneskehandel.

Det sier den erfarne bistandsadvokaten Beate Hamre.

17 fornærmede

– Omfanget mangler sidestykke i forhold til alle andre saker jeg har vært involvert i, fortsetter hun.

Hun representerer alle de utenlandske guttene som ifølge tiltalen er misbrukt. – Det var sterkt å møte ofrene, som for alltid vil være preget av denne saken, sier Hamre.

Anklagepunktene mot Vie omhandler 17 fornærmede i tre land.

– Dette må være en av de mest omfattende i sitt slag, selv om jeg ikke har fullstendig oversikt over alle saker, sier konstituert statsadvokat Arild Oma.

  • En 48 år gammel mann ble i fjor dømt for seksuell omgang med seks barn. Saken gjaldt fem gutter i alderen 10 til 13 år, og én gutt på 14 år, i Bangkok i Thailand.

Mannen ble i tillegg funnet skyldig i menneskehandel, ved at han overlot en 11 år gammel gutt, som han hadde misbrukt seksuelt, til en annen mann, som også misbrukte gutten. Overgrepene ble foreviget på flere hundre bilder og én videofilm, som senere ble spredd på nettet. Mannen oppbevarte dessuten 35.000 bilder og over 1300 filmer av overgrep.

– I den saken ble det syv års forvaring. I dette tilfellet er det tatt forbehold om ti års forvaring. Så fra påtalemyndighetens side er denne saken regnet som mer alvorlig, sier Oma.

Andre saker

  • Den 57 år gamle bergenseren politiet har utpekt som Lommemannen, er siktet for over 54 overgrep og overgrepsforsøk. Blant punktene er et overgrep som likestilles med voldtekt, mot en syv år gammel gutt. Mannen har erkjent straffskyld for syv forhold, og befatning med ytterligere 20.
  • I april 2008 ble en 56 år gammel lærer i Nittedal dømt til seks års forvaring for seksuelle overgrep mot flere barn. Overgrepene gjaldt flere tilfeller av seksuell omgang med seks elever under 16 og 14 år. Læreren jobbet ved en barneskole og en ungdomsskole. Han ble også dømt til å betale 360.000 kroner i erstatning til fem av barna.
  • I 1993 ble barnehageassistent Ulf Hammern og seks andre personer i Bjugn siktet for seksuelle overgrep mot 21 barn under 14 år. Senere ble i alt 29 angivelige overgripere pekt ut av mer enn 40 barn. Hammern ble frifunnet på alle punkter i 1994. For de andre seks ble saken henlagt uten tiltale. Etterforskningen ble senere sterkt kritisert av riksadvokaten. 33 av barna ble tilkjent voldsoffererstatning.