• Venstre kan komme styrket ut av denne saken, mener Olav Garvik.

Venstre-topp Helge Solum Larsen er siktet for voldtekt og trakk seg tirsdag fra alle verv i partiet.

Gunn-Vivian Eide, som før helgen gikk av som nestleder i Hordaland Venstre, kjenner Solum Larsen godt.

— Alle er i sjokk over denne saken. Den er jo på mange måter en personlig tragedie, sier hun til Bergens Tidende.

Vil prege partiet

Eide er lege og har selv jobbet på voldtektsmottak. Hun reagerer ikke på at partiet ventet med å gå ut med saken til tirsdag. Hun mener partiledelsen har håndtert saken eksemplarisk.

— Det er vanlig at voldtekter blir anmeldt noe tid etter. Jeg er veldig stolt av at Trine Skei Grande og Per A. Thorbjørnsen har klart å ta vare på kvinnen på en god måte, de har også begge et godt og nært forhold til Solum Larsen, sier hun.

— Dette kommer til å prege partiet frem mot landsmøtet, men saken vil ikke skade partiet på sikt. Vi har mistet en veldig dyktig nestleder, men ingen er uerstattelig for denne verden, sier hun.

— En vekker

Eide har selv døtre på 17 og 19 år som er med i Unge Venstre.

— Jeg har alltid følt meg trygg når jeg har sendt dem på partiarrangementer. Jeg tror åpenheten i denne saken gjør at unge jenter kan føle seg tryggere, sier hun.

Eide har inntrykk av at Unge Venstre har skjerpet rutinene for alkoholservering på partisamlinger.

— Jeg tror ikke mindreårige får servert alkohol, men de skaffer seg alkohol. Dette er ikke spesielt for Venstre. Det er klart alkohol alltid er en ulempe i sånne sammenhenger og saken er jo en varsku og en vekker. Alle partier kan bli flinkere til å passe bedre på, sier Venstre-politikeren.

- Likner Søviknes-saken

Olav Garvik har fulgt Venstre gjennom en årrekke som politisk journalist i BT. Han utga i 1982 boken «Da Venstre sprakk».

— Dette er nok absolutt første gang Venstre opplever en slik overgrepssak, det er klart det skaper sjokkbølger i partiet. For Venstre er dette en veldig alvorlig sak, ikke minst for et parti som har levd under slagordet «Mennesket i sentrum», der respekt for enkeltindivider er en av grunnverdiene.

Garvik mener saken har mange paralleller til Søviknes-saken i 2001.

— I begge tilfeller er det snakk om en mye eldre partitopp som har utnyttet sin posisjon ovenfor en ung jente på en partisamling. Det som er interessant å legge merke til, er at slike ting ofte skjer i landsmøtesammenhenger der det er samling over flere dager på hotell. Landsmøter i partier og organisasjoner over flere dager kan nok være for krevende for enkelte på dette området.

Kan styrke partiet

Garvik synes imidlertid partiet har håndtert saken klokt så langt.

— Ledelsen har vist en ekspeditt reaksjon. Det var sterke scener vi var vitne til i går kveld da Trine Skei Grande brøt sammen, det virket utvilsomt som en ekte reaksjon. Det er all grunn til å tro at Skei Grande har grepet tak i dette med den største alvor og fasthet, sier den tidligere politiske journalisten.

Han tror Venstre som parti kan vokse på saken.

— Venstre vil nok rydde raskt opp i saken og finne en ny nestleder i god tid før landsmøtet i april. Slik partiledelsen fremstår på, kan partiet komme styrket ut av denne saken, sier Garvik.

ANMELDT: Den anmeldte voldtekten skal ha skjedd i Suldal lørdag kveld. Der avholdt Rogaland Venstre årsmøte.