En 25-åring er siktet for å ha forårsaket brannen. Han sovnet fra en pizza i ovnen, men nekter straffskyld. Politiet mener han var den siste som brukte komfyren, og at han kan ha forlatt komfyren med varme på kokeplaten. Der sto en frityrgryte.

Etter å ha lagt pizzaen i ovnen, gikk 25-åringen inn på sitt eget rom. Der sovnet han, men han har forklart at han satte på telefonalarmen.

Senere den natten våknet han av bråk i bygningen. Ute i gangen sto flammene til værs.

Et vitne har forklart til politiet at flammene sto som en flammekaster ut av en frityrgryte oppå komfyren. Den siktede 25-åringen kan i ettertid ikke huske om det sto noen frityrgryte på komfyren, eller om alle platene var avslått.

— Lei for det

Han og de seks andre som oppholdt seg i Skuteviksboder 13, ble evakuert via flytebryggen der leietaker Arne Steen hadde overnattet i båten sin.

Fra Byfjorden kan 25-åringen se Skuteviksboder 13 og tre andre naboboder bli flammenes rov.

— Jeg er lei for det som hendte, for bygningen og for dem som mistet eiendelene sine, sier han til bt.no.

Men han erklærer ikke straffskyld for å ha forårsaket brannen som ødela fire hus.

— For det første er det ikke sikkert at det er pizzastekingen som er årsaken. Det kan ha vært feil ved det elektriske anlegget, sier 25-åringens forsvarer Knut Harald Braathen til bt.no.

— Hvis pizzastekingen er årsaken, er det heller snakk om et hendelig uhell enn grov uaktsomhet, legger advokaten til.

Frykter dårlig rykte 25-åringen er lavmælt. Han har holdt en lav profil siden brannen og har ikke jobbet. Snart reiser han hjem til Milano hvor han skal fullføre en mastergrad.

— Jeg er redd for at bergensere skal få et dårlig bilde av gjestearbeidere, sier 25-åringen.

Denne uken har politiet gjennomført razzia mot huseier Jan Harald Helmich Pedersen og Arne Steen, som fremleide leilighetene til sesongarbeiderne. Begge to er siktet for brudd på kulturminneloven. Politiet mener de har gjort endringer i bygningen uten godkjenning.

Vitner som bodde i Skuteviksboder 13 har forklart til politiet at de betalte mellom 1500 og 2000 kroner i måneden for å bo i bygningen.

Politiadvokat Gro Berge ved Hordaland politidistrikt sier til bt.no at siktelsene er foreløpige.

Advokatene til både Pedersen og Steen avviser beskyldningene rettet mot deres klienter.

— Han er jo ikke siktet for noen brann. Min klient er uforstående til at han har gjort noe straffbart, sier Helmich Pedersens advokat, Aksel Kayser, til bt.no.

Truer med anmeldelse |

— Det skulle bare være et lager Les også:

— Brannsjefen må gå

— Sprinkleranlegget på Bryggen ruster og lekker Se bildefortelling!

RUIN: Slik så branntomten ut etter brannen 7. september.
RUNE BERENTSEN