• Ta sansetak, så setter vi, o hoooi! Til taktfast båtsettersang satte Bergen Kystlag sognejekten «Den gode hensikt» på sjøen lørdag.

HILDE KRISTIN STRAND

Idet bakenden av «Den gode hensikt» treffer sjøen, fløyter M/S «Fjord Norway» inne i Skolten. Man skulle nesten tro det var planlagt. Det var det neppe, men etter en god halvtimes hardt arbeid kan svette båtsettere finne kaffekoppen og sprette settedrammen.

En liten time tidligere hersket kontrollert kaos på båtsetterplassen ved Sandviksboder 16. Ikke alle båtsetterne var dårlig nok kledd, og Siri Block, styremedlem i Bergen Kystlag, ble sendt for å finne flere plastsekker.

Tung dame

«Den gode hensikt», som er en replika av sognejekten fra begynnelsen av 1800-tallet med samme navn, er ikke noe man flytter på sånn i forbifarten. Damen, som ble bygget i 1992, veier tre tonn. Derfor har Bergen Kystlag trommet sammen et settelag, som består av kystlagsmedlemmer og deres venner.

Til høsten skal damen på land igjen. Etter å ha ligget i sjøen noen måneder har hun lagt på seg noen hundre kilo.

— Men det pleier også å gå bra, forsikrer John Einar Hovemoen, leder i Bergen Kystlag.

Så er alt klart. Espen Selviks lur synger ut og folket samler seg.

- Oooog stopp!

— Lur-tonene åpner båtsettet. Dette er en tradisjon fra mellomalderen. Da ble luren brukt for å samle folket til skipdrått, forteller kystlagsmedlem Eldar Heide.

— Nå skal jeg synge en båtsettersang fra Trøndelag, sier Eldar da om lag 20 båtsettere er oppstilt på hver side av båten.

Nye korte støt fra luren lyder før Eldar stemmer i.

— Da setter vi, o hoi, da setter vi, o hoi ...

Båten flyttes sakte, men sikkert.

— Oooog stopp! Mer mot styrbord!, roper Eldar.

Det er litt strev å få båten ut av nøstet, men deretter går det med bra tempo nedover lunnene.

- Flere på babord side!

Inni nøstet synger noen barn sin egen båtsettersang.

— Hiv og hoi, snart er skatten vår ...

De voksne bærer og skubber. Sjøen kommer nærmere og nærmere.

— Vi trenger flere på babord side, roper Eldar.

Han har hoppet om bord i båten og har godt oversyn over båtsetterne sine.

— Men det er vel bare på den andre siden man kommer med på filmen, spør en mann og ler.

Lunnene blir vannet og «Den gode hensikt» settes sakte, men sikkert nedover.

— Plask!

John Einar er den første som går i vannet. Med et nødskrik får han reddet mobiltelefonen og lommeboken opp på land. Skoene har han tatt av seg på forhånd.

Like etter flyter jekten for egen maskin. De fremmøtte kan ta av seg plastsekkene, tørke svetten og sette kursen mot kaffen, kakene og settedrammen.

Skal seile på onsdag

Men tro ikke at alle så gikk hjem.

Resten av lørdagen ble brukt til å sette «Den gode hensikt» i stand. Allerede onsdag seiler hun på byfjorden. Neste helg skal hun på lenger tur, er planen.

— Vern gjennom bruk, er vårt motto, forteller John Einar.

I tillegg til å ekvipere jekten, som er det fine ordet for å sette i stand, ble vengebåten «Enigheten» flyttet over i nøstet. Den skal settes ut om 14 dager.

— «Enigheten» er en kopi av båten som skysset Eidsvollsmennene til Lærdal, slik at de kunne ta seg videre der ifra, forteller John Einar.

Originalen brant dessverre, men «Enigheten» er nå i Bergen kommunes eie og drives av kystlaget, og blir brukt i forskjellige sammenhenger.

- IKKE FOR FORT: Eldar Heide (om bord i båten) har god kontroll over settemannskapene. Han sang båtsettersangen underveis. I løpet av en god halvtime var «Den gode hensikt» kommet i sjøen. Nå er hun klar for både byfjorden og lengre turer.<br/>Foto: GIDSKE STARK
ÅRETS FØRSTE BAD? Leder i Bergen Kystlag, John Einar Hovemoen, var uti før båten. - Intensjonen vår er å få frem igjen de gamle båttypene, forteller han, før settedrammen kan drikkes med god samvittighet.
TUNGT: Båten er tre tonn, så det er ikke bare-bare å flytte henne. Om lag 40 menn og kvinner var med. - Og båten går, o hoi!<p/> <p/>