— Jeg er veldig lei meg for at svømmeturen skapte så mye oppstyr, sier Demac til Bergens Tidende.

8-10 utrykningskjøretøy fryktet at de skulle til en drukningsulykke i går formiddag. Men da de kom frem til Grimevatnet, var det ingen å redde.

Bare Kenneth Demac på sin vanlige svømmetur.

En kilometer

— Jeg er allergisk mot klor, derfor begynte jeg å svømme i sjøen og i ferskvann, forteller nederlenderen til BT noen timer etter at han er oppe av vannet igjen.

Varm og god, men litt overrasket og flau over at det ble så mye styr.

I 1997 begynte han å svømme i sjøen ved Nordnes, forteller han, men strømmer gjorde den saken ikke helt ufarlig. I 1998 flyttet steinsliperen til Haukeland, og startet da med jevnlige svømmeturer i Grimevatnet.

De siste syv årene har han svømt minst en dag i uken, oftest om lørdagene. Har han fri, prøver han å ta en forfriskende tur uti oftere. Øktene i vannet varer gjerne 30-40 minutter, og målet er å svømme en kilometer hver gang.

— Nå i romjulen har jeg svømt annenhver dag, forteller han.

- Litt mye med helikopter

Det er ikke første gang forskremte forbipasserende har ringt politiet og trodd det skulle gå galt.

— Det kan dessverre skje at brannvesenet rykker ut. Det har skjedd om vinteren når jeg må hogge hull i isen for å svømme. De tror det er et nødstilfelle, sier Demac, som likevel mener det var et litt voldsomt oppbud av redningsfolk i går.

— De kom jo med helikopter til og med.

Noen timer tidligere på dagen, ved Grimevatnet, mente også mannen som ringte nødtelefonen om svømmeren at det ble litt mye av det gode.

Holdt på å krasje

Mannen som ringte politiet, Jonny Myrtvedt, forteller at han og konen var på vei hjem fra Kvamskogen og kjørte forbi Grimevatnet mellom Nesttun og Arna.

— Da så jeg noen som crawlet der ute. Jeg tenkte at dette er ikke normalt på denne tiden av året. Derfor ringte jeg.

— Var det noe ved bevegelsene som skulle tyde på at han trengte hjelp?

— Det kan jeg ikke si. Men det kan ikke være særlig varmt i vannet der ute. Jeg ringte politiet, så fikk de vurdere om det var grunn til å gjøre noe.

— Hadde han våtdrakt på seg?

— Det kunne jeg ikke se. Men jeg fulgte ham med blikket mens vi kjørte langs vannet. Ja, vi holdt nesten på å smelle i en annen bil på grunn av det ...

Politiførstebetjent Harald Lekven klapper ham på skulderen.

— Kjempeflott at du meldte fra. Det var helt riktig gjort, sier han.

Svømmer Kenneth Demac forsikrer at han ikke har tatt skrekken etter alt oppstyret.

— Nei, nei. Selvfølgelig ikke. Jeg er avhengig av svømmingen, sier Demac.

RUNE NIELSEN