• Jeg ble paralysert, sier Rolf Gjertsen (57). Han er overbevist om at det var en gaupe han så på Ågotnes natt til søndag.

Gauper er ikke et vanlig syn i Bergens-området, og bt.no er ikke kjent med at det noensinne er gjort observasjoner på Sotra.

Likevel er han ikke i tvil om at det var gaupe han så, Rolf Gjertsen. Han hadde vært på Dansegalla i Ågotneshallen da han så dyret på parkeringsplassen.

— Den var høyreist og dobbelt så stor som en katt, kanskje tre ganger så stor, og hadde lange bein, sier Gjertsen.

Nært hold

Han anslår at dyret var om lag ti-femten meter unna på den godt opplyste plassen. Det lusket rundt i om lag fem minutter før det stakk til skogs.

— Jeg skulle jo tatt et bilde, men jeg ble paralysert, sier Gjertsen.

Han mener at dyret så ut til å være avmagret og på jakt etter noe å spise.

Bjarne Skarsbø (60) så også dyret.

— Dette var helt sikkert en gaupe. Den var mye større enn en vanlig katt, men lignet ikke på en katt i trynet. Det var spissere, sier han.

- Lite sannsynlig

Rovviltekspert Alv Ottar Folkestad tviler på at det var en gaupe mennene så, men kan ikke utelukke det.

— Det er ikke registrert gauper i og rundt Bergen på mange år, men på Voss og lenger inne i landet finnes de, sier han.

Teoretisk kan imidlertid et individ ha svømt ut til Sotra, eller gått over broen. Gauper er ikke spesielt redd for folk, og de er blitt observert både på broer og i hagene til folk andre steder i landet.

— Jeg skal ikke være totalt avvisende til at det kan ha vært en gaupe de så, sier Folkestad.

Hvis det var en gaupe, er det ingen grunn til å frykte den, ifølge Folkestad. Selv om gauper er sterke nok til å felle dyr så store som hjort, angriper de ikke mennesker, heller ikke små barn.

— Gauper har aldri vært farlig for folk. De få tilfellene vi kjenner til der de har skadet mennesker, har vært situasjoner der folk har prøvd å fange dem. Da kan de bite godt fra seg i selvforsvar, sier Folkestad, som er miljøvernkonsulent og rovviltkontakt i Statens Naturoppsyn.

(bt.no opplyser for ordens skyld at vitnet Rolf Gjertsen er ansatt i Bergens Tidende.)

Kommentarer? Vennligst bruk feltet under!