Fire nesebjørner trippet i går ettermiddag over plenen til Ernst Jønsson i Stallaveien på Ulsmåg. Trolig er det de samme nesebjørnene som tidligere er observert i Fana.

Fra et vindu i 2. etasje i boligen sin i Stallaveien 3 oppdaget plutselig Jønsson at det dukket et dyr frem fra hekken i hagen. Som perler på en snor dukket det opp lignende dyr – en etter en. Til sammen fire hoppet og spratt rundt om på plenen.

– Dyrene tok peiling på buskene i hagen til naboen. Jeg åpnet vinduet. Det hørte den bakerste nesebjørnen. Da snudde den og kom tilbake og stirret på meg en stund før den hoppet etter sine tre artsfrender, forteller Jønsson til bt.no.

Nesebjørnene hører ikke hjemme i norsk fauna, men har formert seg etter ulovlig import. Viltforvalter Hallvard Sandven i Grønn etat i Bergen kommune tror dyrene har etablert seg i Fana. Når det nå skal ha dukket opp fire dyr på en gang, tyder det på at det er et nytt kull tipseren har sett.

– Vi vet at det finnes nesebjørner i Fana. I vinter så en person at to nesebjørner paret seg ved Krokeideveien i Fana. For en måneds tid siden ble det sett tre nesebjørnunger ved Fanaveien, forteller Sandven.

— Dessuten var det nok hunndyr. Hannene viser seg sjelden, sier Sandven til bt.no.

Sandven besøkte onsdag ettermiddag Jønsson og fikk beskrevet hva han hadde sett.

– Beskrivelsen passer helt til hvordan nesebjørner ser ut og oppfører seg. Derfor tror jeg det er rett at det virkelig var nesebjørner Jønsson hadde besøk av i hagen., sier Sandven.

Nesebjørn kan gjøre stor skade på norsk fauna. Derfor ønsker myndighetene at nesebjørnene blir fanget og avlivet. Torsdag formiddag skal Sandven sette ut felle i hagen til Jønsson i håp om å fange en eller flere av de uønskede dyrene.

Tor Høvik (arkiv)