Kritikken hagler nå mot Hordalands politimester Geir Gudmundsen for Monika-saken.

Frps justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen er helt enig i konklusjonen i en lederartikkel i bladet Politiforum om at Geir Gudmundsen og andre i politiledelsen i Hordaland bør gå av.

— Kledd naken

- Mener du politimesteren bør trekke seg?

— Ja. Selvfølgelig. Kan vi ha en politimester som blir kledd naken, som ikke er tydelig på hva slags lederansvar han har eller burde ha? Han kalte det for en kollektiv svikt. Dette er så feigt at det er en skam. En leder må stå oppreist, må ta ansvaret. I stedet skylder han på andre, sier han til Aftenposten.

Ellingsen kommer med ramsalt kritikk, men er også noe forundret over at Riksadvokatens rapport som kom mandag og som konkluderte med mangelfull etterforskning, ikke kommer samtidig med arbeidet som nå gjøres i Spesialenheten for politisaker.

— Vi kan nå få flere utfall. Det er to hovedspor. Enten kan politiledelsen få enda mer juling fra Spesialenheten eller bli frikjent for straffbare forhold. Uansett vil det skape mer uro. Hvis spesialenheten er enig i det som er kommet av kritikk fra Riksadvokaten - hvordan kan Politidirektoratet da forsvare å ha en slik politimester?

- Tar ikke ansvar

- Nå har politimester Gudmundsen beklaget saken overfor Monikas mor. Er ikke det nok?

— Det holder ikke i det hele tatt. Helt patetisk er det. Det er stygge ting som kommer frem her.

- Hva er styggest i dine øyne?

— Manglende ansvar for egne handlinger. Den mangelen på lederforståelse som er blitt avslørt. Noe av det verste er bortforklaringene, forsøkene på å overbevise moren om at datteren hadde begått selvmord.

Også andre stortingspolitikere reagerer. Leder i justiskomiteen, Hadia Tajik (Ap), og Peter Christian Frølich (H), kaller varsleren Robin Schaefer en helt. Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) har sendt brev til justisministeren og bedt om en særskilt gransking av Hordaland politidistrikt, fordi han frykter flere liknende saker.