• Oddny Miljeteig og Bergen SV forsøker å utnytte de grove truslene mot oss i Frp. Det er SV som grumser til valgkampen, sier Fremskrittspartiets toppkandidat, Liv Røssland.

— Det er å gå langt over streken når Miljeteig og SV kobler drapstruslene til valgkampen. Mellom linjene knytter hun truslene til Fremskrittspartiet, men vi kan jo ikke ta på oss skylden for dette. Dette er en politisak og trusler er noe som kan ramme alle. Jeg blir nesten stum over uttalelsene fra Miljeteig, sier en opprørt Røssland.

Grove trusler

BT skrev i går at sentrale tillitsvalgte i Bergen SV har mottatt grove trusler etter at de politianmeldte Frp-politiker Kenneth Rasmussen for rasisme. I en e-post ble partitopper i Bergen truet med utsagn som «Vi vet hvor familien din bor, og vi vet når de forlater boligen».

SV i Bergen anmeldte trusselen umiddelbart, og politiet etterforsker nå saken.

Fremskrittspartiets byrådslederkandidat, Liv Røssland, mener Miljeteig og Bergen SV går langt over streken når de knytter truslene til valgkampen.

— SV setter i gang spekulasjoner som rammer oss i Frp. Det er uhørt. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at Miljeteig kunne gjøre noe slikt. Det er SV som skitner til valgkampen, sier Røssland.

Tar avstand

— Men er det ikke viktig at offentligheten blir kjent med drapstrusler mot politikere?

— Jo, jeg har full forståelse for at dette kommer ut, og er glad for at politiet tar truslene svært alvorlig. Men jeg blir opprørt over at Miljeteig i en og samme sak forteller om truslene og i neste avsnitt utfordrer andre partier, særlig Frp og Høyre. Disse truslene har ingenting med oss å gjøre, sier Røssland, og legger til:

— Vi synes naturligvis truslene er helt forkastelig og forstår at det må være kjempetøft for dem som rammes. Jeg håper inderlig at politiet klarer å få tatt den eller de som står bak, sier Røssland.

SV-topp Oddny Miljeteig oppfordret i går de politiske partiene i Bergen til å gå sammen om felles retningslinjer for en rasismefri valgkamp. På nasjonalt plan har samtlige partier, minus Frp, skrevet under på en liknende erklæring fra Senter mot etnisk diskriminering.

Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen, begrunnet partiets nei med at erklæringen var et forsøk på å begrense ytringsfriheten.

— Er Bergen Frp villig til å følge oppfordringen fra Miljeteig om å lage retningslinjer for rasismefri valgkamp?

— Jeg har ikke lest brevet med oppfordringen og kan ikke besvare spørsmålet før jeg har vurdert innholdet, sier Røssland.

«Skremmende atferd»

Politiet karakteriserer truslene som «plagsom, skremmende atferd».

— Vi tar dem alvorlig, og har full forståelse for at de som har mottatt truslene er både oppbrakt og skremt, sier informasjonsleder Trygve Hillestad ved Hordaland Politidistrikt til BT.

Politiets IT-eksperter etterforsker fortsatt saken, men hadde i går ettermiddag fortsatt ikke klart å spore opp avsenderen.

Hillestad sier at den generelle terskelen for såkalt verbal kriminalitet er blitt lavere i kjølvannet av e-postrevolusjonen.

— Det oppfattes nok som enklere å bruke mail enn blyant og papir eller telefon til å fremsette trusler. Men politiet har dyktige medarbeidere og ekspertise som kan spore opp avsendere av truende e-post, sier Hillestad.