— Mye tyder på at vi får en vestlending som ny partileder i SV, sier statsråd og nestleder Audun Lysbakken.

I 25 år har partiet vært ledet fra Grünerløkka i Oslo øst, der Erik Solheim og Kristin Halvorsen bor.

— Det er ikke noe problem at vi har vært stor i Oslo, problemet er at vi står så svakt på Vestlandet og i Nord-Norge, som tidligere var vår bastion.

— Det skyldes kanskje at vi er blitt for mye knyttet mot saker der vi har statsrådene, som skole, likestilling og miljø. Men skal vi gjenreise SV og bli et folkeparti må vi favne mye bredere, ikke minst på Vestlandet. Vi har mistet støtte blant LO-organiserte. Og vi har ikke den støtten vi burde ha hos kvinner, særlig i omsorgsyrkene, eller fra de som er mot privatisering.

- Vil vurdere det

Audun Lysbakken legger ikke skjul på at han klare tanker om hvordan SV skal reise seg frem mot stortingsvalget i 2013. Men han vegrer seg for å svare på om han er rett man til å lede partiet.

— Dersom jeg blir spurt skal jeg tenke over det. Der er mange hensyn å ta, ikke minst på hjemmebane. Jeg blir snart far til tre barn og er statsråd. Partilederjobben på toppen av det blir krevende. Jeg mener likevel det er viktigere å snakke om SVs politikk enn om personer i tiden frem til det ekstraordinære landsmøtet neste vår.

Ingen snarvei

SVs landsstyre kommer sammen neste helg og vil da ta stilling både til hvordan lederskiftet skal skje, og hva et slikt ekstra landsmøte skal behandle.

— Like viktig er å jobbe med de politiske sakene som kan gjenreise partiet frem mot 2013. Det finnes ingen "quick-fix", ingen snarvei. Partiet må ikke bruke krefter på en lederstrid.

— Hva er SVs største problem?

— Vi har stivnet i formen. Vi har jo vært i den lengstsittende koalisjonsregjeringen noen gang. Som opposisjonsparti kunne vi sende ut forslag etter forslag hele tiden. Det kan vi ikke i en regjeringskoalisjon. Nå mener jeg vi må gjenvinne den entusiasmen vi hadde i opposisjon og lansere flere SV-forslag.

- Vi er utydelige

— Etter at SV fikk gjennomført full barnehagedekning er det mange som spør hva som er vårt viktigste prosjekt med å sitte i regjering. Når de ikke finner noe svar, stemmer de heller på Arbeiderpartiet, sier Heikki Holmås, den eneste kandidaten som har meldt seg selv på i maktkampen etter Halvorsen. Den frittalende bergenseren sitter for Oslo på Stortinget, der han leder kommunalkomiteen.

— Vil SV ha meg, så stiller jeg. Men det er mange som kan bli en dyktig SV-leder. Det viktigste er likevel politikken, og det haster å finne saker som er store nok til å gi hjertebank og engasjement.

REDNINGSMANNEN? Dagens nestleder og statsråd Audun Lysbakken pekes ut som den naturlige SV-lederen etter Kristin Halvorsen. Men familieforøkelse og partiliderpost med markeringsbehov, kan bli komplisert. Her i Stortinget i går med politisk rådgiver Line Gaare Paulsen.
HÅVARD BJELLAND