Til bt.no bekrefter SV-veteranen Ebbing at partiet må foreta seg noe for å gjenvinne tillit blant velgerne.

— Betyr det at du mener at Audun Lysbakken også bør trekke seg som lederkandidat?

— Det er ennå tre uker igjen til landsmøtet. Og det kan skje mye på den tiden. Partiet har imidlertid allerede brukt opp to utfordrere til Audun Lysbakken. Selv om den såkalte selvforsvarssaken er alvorlig nok, mener jeg den politisk ikke behøver å bety at noen må gå. Men da er det bare en vei ut av det politiske uføret for et SV som svever på sperregrensen. Det er å vise politisk handlekraft for å gjenopprette tilliten.

- Og hvordan skal et svekket SV gjøre det?

— Slik jeg ser det er det å vise handlekraft og handlinger overfor Arbeiderpartiet. Og det bør partiet gjøre når det gjelder saken om vikarbyrådirektivet. Partiledelsen bør gjøre det klart overfor statsminister Jens Stoltenberg at SV vil trekke seg fra regjeringssamarbeidet hvis Ap ikke imøtekommer LOs krav i denne saken.

Gjør SV det, setter partiet seg i respekt, lever opp til forhandlingsresultatet før regjeringsdannelsen, og tar avstand fra at Ap vender seg mot høyresiden for å hente støtte, sier Hans Ebbing.

Ebbing satt i bystyret i Bergen i en rekke år, gjorde seg bemerket i kontrollkomiteen, samt at han representerte Hordaland i SVs sentralstyre.

Flere kritiske

Det er imidlertid ikke bare Ebbing i SVs rekker som i dag frykter for hvilke konsekvenser selvforsvarssaken kan få for Audun Lysbakken og partiet.

— Jeg liker det ikke. Dette er ubehagelig for Audun. Det rammer ham, men ikke partiet. Og det kan fort bli verre, sier for eksempel en annen SV-veteran, Rolf Reikvam.

Fylkesleder i Hordaland SV, Steinar Nørstebø, er medlem av den valgkomiteen som intervjuet Audun Lysbakken i forbindelse med lederspørsmålet. Overfor VG Nett bekrefter Nørstebø i dag at håndteringen av SU-pengene ikke var tema da.

— Det er dumt, dette her. Det har skjedd flere ting som ikke er bra, sier han.

- Heikki burde holdt ut

Også andre i SV beklager statsråd Lysbakkens klønete oppførsel, selv om skylden nå blir lagt på statssekretæren. For alle vet at det er statsråd Lysbakken som sitter med ansvaret.

Internt i SV er det ingen BT har snakket med som sier at Lysbakken bør trekke seg som lederkandidat. Reikvam sier imidlertid at han helst hadde sett at Heikki Holmås holdt ut som motkandidat til Lysbakken helt frem til landsmøtet.

Om Holmås ombestemmer seg er det ingen som tror. Han er i dag i utlandet, og har ikke besvart BTs henvendelser.

I andre partier har man lenge snakket om mistillitsforslag mot Lysbakken. Det har nemlig skapt streke reaksjoner at barne- og likestillingsministeren i november bevilget 154.000 kroner til organisasjonen Jenteforsvaret, en undergruppe av Sosialistisk Ungdom.

Bevilgningen skjedde mot råd fra hans egne byråkrater, og opposisjonen på Stortinget vil åpne kontrollsak mot statsråden.

Er Audun Lysbakken skikket til å være SV-leder etter denne saken?

MÅ GJØRE NOE: Hans Ebbing sier SV må vise handlekraft mot Ap for å komme seg ut av det uføret Audun Lysbakken har kommet opp i. ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE