• Vi er nødt til å kjøre forsiktig med en så gammel bil, sier russebileierne fra Danielsen. Russeulykken på Østlandet i natt har gjort inntrykk.

LAILA BORGE

Fire gutter mellom 17 og 19 år omkom og tre ble alvorlig skadd etter at en russebil kjørte utfor veien og tok fyr i Våler i Hedmark.

Men med kvinnelig sjåfør til Kongeparken føler russen fra Danielsen seg trygge.

De syv guttene har hørt at kvinner kjører penere enn menn. Og det tror de på. Men Helge Blindheim (18), som skal bli igjen i Bergen for å gå i konfirmasjon, føler likevel ikke at kameratene er helt trygge.

— Det kan skje mye på en slik langtur, så jeg er litt nervøs for dem, innrømmer han.

— Bilen har jo aldri vært lenger enn til Åsane, legger kameraten Torbjørn Bruvold (20) til.

- Lett å glemme farene

På Danielsen videregående skole er det to russebiler: en guttebil og en jentebil. Etter tre alvorlige russebilulykker på en uke, har bileierne tenkt en del på farene med å kjøre russebil.

— Slike ting går automatisk inn på oss som selv har bil. Vi blir litt mer skeptiske, sier Tonje Emma Bjørnestad (18). Hun legger til at trygghetsfølelsen kommer mye an på sjåføren. - Men sjåføren blir automatisk forstyrret av å kjøre en bil i dårlig stand, med stort musikkanlegg og mange folk, mener guttene. Det fikk de selv erfare da de rygget i en lyktestolpe.

Utsatt gruppe

— Vi er en utsatt gruppe. Russebilene er gamle, og vi har bare begrenset med penger til å bruke på dem. Men det er lett å glemme farene når vi først sitter i bilen, tror Sverre Borgen (18). Inspektør på Danielsen videregående skole, Arne Dahl, sier seg enig.

— Når ungdommene får russedrakten på, har de lett for å handle i flokk. Jeg er veldig glad når russetiden er over, selv om jeg føler meg relativt trygg på våre elever. Erfaringen fra i fjor viser at mange ting kan skje spontant, sier han, og viser til episoden da en Danielsen-elev la seg foran en russebil og ble overkjørt.

Se innslag om saken på TVHordaland klokken 17.30, 19.30 eller 00.00 fredag kveld.

GAMMEL BIL: - Vi kan ikke kjøre i over 80 kilometer i timen med denne bilen, sier Helge Blindheim (18), her sammen med Ingrid Madli Arnestad (19). .
FOTO: KRISTIAN JACOBSEN