DREPT: Anja Weløy Aarseth
Privat/politiet

Anja Weløy Aarseth fra Bergen ble drept på Aksla i Ålesund forrige uke. Natt til torsdag tilsto en 23 år gammel mann drapet.Også tidligere har 23-åringen begått voldshandlinger i ruset tilstand, ifølge dommer mot ham. Da han i fjor høst forklarte seg for retten om to ulike voldsepisoder, hadde de to ett fellestrekk: Det siste 23-åringen ifølge sin egen forklaring husket, var at han var henholdsvis på fest og på byen og drakk alkohol. Deretter var alt svart før han våknet på glattcelle neste dag.

Også da han ifølge sin egen tilståelse drepte Anja Weløy Aarseth i forrige uke, skal 23-åringen ha vært sterkt ruset.

— Har klart å drepe

Norsk straffelov åpner svært sjelden for frifinnelse eller redusert straff på grunn av rus.

— Loven sier at dersom du er klar over stoffets virkning før du begynner å drikke eller ruse deg, er du per definisjon våken og rasjonelt til stede. Da fritar ikke rusen deg for straffskyld, sier forsker og rettspsykolog Pål Grøndahl.

Han understreker at han bare er oppdatert på saken via mediene.

— Han kan ikke vært så ruset at han ikke har vært i stand til å handle rent motorisk i alle fall. Han har kommet seg ut i marken, overmannet og drept henne. Du må ha en viss koordinering for å få til noe sånt, sier Grøndahl.

Siktet for ran før drapet

Før drapet skal 23-åringen ha forsøkt å rane en et gatekjøkken.

— Det er ingen åpenbar link mellom ran og drap, sier Grøndahl og fortsetter.

— Som sakkyndig vil man ofte bli bedt omå vurdere risiko for nye forhold. I en eventuell straffeutmåling, kan det ha betydning.

- Ikke ut av det blå

- Er det noe som tyder på om drapet var planlagt eller ikke?

— Det er altfor tidlig å si noe om. Om det er snakk om et voldtektsforsøk, om de to har hatt en perifer forbindelse eller hva han har holdt på med. Men jeg kjenner knapt til tilfeller hvor man plutselig eksploderer helt umotivert. I rettssaker har jeg observert unge mennesker der jeg har tenkt at «fortsetter det på denne måten, ender det ille». Slikt kommer sjelden ut av det blå.

En rettspsykiatrisk observasjon av den siktede mannen skal gjennomføres, opplyser politiet.

— Det blir nok en rettspsykiatrisk observasjon, og tilregneligheten til den siktede vil nok bli tema, sier politiadvokat Yngve Skovly i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

Han sier også at det er vanlig rutine «i saker som dette».