Alle nødetatene rykket ut da det ble meldt om brann i Fantoft studentby like etter klokken 14 i dag.

Beboere i etasjen der det brant skal ha oppdaget røyken i gangen, men ikke hørt noen brannalarm.

Ifølge direktøren for studentsamskipnaden i Bergen, Per Kristian Knutsen, er grunnen at røykvarsleren var dekket til med en plasthanske.

Politiet har undersøkt

Han forteller at de undersøkte leiligheten nøye da de skjønte at brannalarmen ikke hadde blitt utløst.

— Vi har ett av de mest avanserte varslingssystemene som finnes, og har investert mye penger i brannvarsling. Det har vi gjort for å hindre akkurat slike situasjoner som har oppstått i dag.

Knudsen antar at beboeren har dekket til røykvarsleren slik at den ikke skal gå av når det lages mat i leiligheten.

— Vi har tatt kontakt med politiet og de har vært på Fantoft og undersøkt. Vi tar dette alvorlig, sier Knudsen.

Operasjonsleder Morten Kronen i Hordaland politidistrikt forteller at de har opprettet sak.

Røyk i gangen

RØYK: En person ble sendt til legevakt for en sjekk etter å ha fått røyk i seg på Fantoft i dag.
JO HJELLE

Rikke Marie Søgnen Dahle bor i blokken og har opplevd 20 falske brannalarmer siden i sommer.— Det er jo skremmende. Når den går så ofte betyr jo det at den er sensitiv. Så det er skremmende at den ikke ble utløst i dag, sier hun.

Hun kjente røyklukt og kikket ut på gangen. Det svei i halsen og var ubehagelig å puste. Hun bor ikke nær leiligheten der røyken kom fra, men fant likevel best å komme seg ut.

- Sensitivt system

Brannvesenet forteller at de har rykket ut til studentbyen 89 ganger i år, og beskriver varslingsanlegget som veldig sensitivt.

— Vi rykker ofte ut til Fantoft studentby, men det er sjeldent det dreier seg om brann, sier brigadeleder Kjell Ove Christophersen i Bergen brannvesen.

Han forteller at de responderer på alarmer fra studentbyen som alle andre alarmer, men at ofte unødige alarmer får på bekostning av beredskapen.

— Men det som er mest alvorlig når det er mange unødige alarmer er at folk slutter å stole på dem. Det kan bli noe man irriterer seg over og derfor ikke evakuerer.

- Bli dyrt

— Det er dumt at det blir så mange feile utrykninger. Vi har prøvd å gjøre systemet sikkert men samtidig ikke for sensitivt, sier Knutsen.

Han forteller at de er dyrt for samskipnaden med så mange unødige uttrykninger, men sier at varslingssystemet er bygget for å forhindre falsk alarm.

— Vi har alarmer som bare er i leiligheten, og kan skrues av på gangen. Men vi må kanskje bruke mer tid på opplæring av beboerne.