To av Jarle Olsens venner ble i går tiltalt for å ha planlagt drapet på Øyvind Bjarte Madsen i Åsane 19. april 2000. Begge ble siktet for medvirkning til overlagt drap etter at Olsen (31) i fjor høst ga nye politiforklaringer om drapet.

Olsen er dømt for å ha bestilt Åsane-drapet. Han endret sin forklaring både før, under og etter rettsbehandlingen. Derfor har politiet vært usikre på sannhetsgehalten i hans siste versjon av saken.

Nå viser det seg at hemmelig telefonavlytting er en viktig grunn til at Riksadvokaten tror Olsen snakker sant når han sier at en fotballspiller (26) og en tidligere dørvakt (36) var med på drapsplanleggingen.

Trengte vennlige vitner

I fjor kontaktet Olsen politiet for å gi nye opplysninger om drapet han er dømt for. Politiet startet da ny etterforskning. Først da forsto man at avlyttingen fra en gammel narkoetterforskning kunne være relevant for drapssaken.

De to mennene som i går ble tiltalt, ble nemlig telefonavlyttet i 2002. De var da ikke mistenkt for drapet, men for omfattende narkotikahandel.

På samme tidspunkt satt Olsen på fengselscellen og ventet på at lagmannsretten skulle behandle ankesaken hans. Hvis Olsen skulle ha håp om å bli frikjent, var det avgjørende at noen kunne vitne til hans fordel.

Han ønsket at fotballspilleren skulle bekrefte at planen ikke var å drepe Madsen, men kun å banke ham opp. I en telefonsamtale med dørvakten ga han uttrykk for at fotballspilleren skyldte ham en tjeneste:

– Jeg har spart N.N. (26-åringen, journ. anm.) for 6-7 år i fengsel, skal Olsen ha sagt i en samtale politiet avlyttet.

Dette utsagnet skal ha vært sentralt da Riksadvokaten valgte å ta ut nye tiltaler. Jarle Olsens utsagn indikerer etter politiets mening at 26-åringen hadde vært involvert i saken.

Statsadvokat Jarle Golten Smørdal avviser at den nye tiltalen utelukkende baserer seg på Olsens forklaringer:

– Det er helheten i bevissituasjonen, både tidligere forklaringer og bevis, forklaringer som er gitt nå, og tekniske funn, som er grunnlaget for tiltalen.

– Dette er hevnen

Forholdet mellom Olsen og vennene kjølnet betraktelig etter ankesaken i 2002. 26-åringen vitnet nemlig aldri til Olsens fordel. Han møtte ikke engang opp i rettssalen.

Den tiltalte 26-åringen avviser at det var sannheten Olsen ba ham fortelle:

– Han ville jeg skulle lyge for ham i retten og si at jeg hadde overhørt at Madsen bare skulle bankes opp. Dette er Olsens hevn for at jeg nektet. Hvis jeg hadde gjort det, hadde jeg risikert et halvt år fengsel for falsk forklaring, sier 26-åringen.

Jarle Olsen hevder 26-åringen hadde en sentral rolle i saken. Det skal ha vært han som hyret inn og betalte torpedoen Tor Helge Flaten. Dessuten overleverte han drapsvåpenet, hevder Olsen.

– Min klient er sjokkert over drapstiltalen, og avviser den fullstendig. Han er klar for å belyse saken for retten, og regner med at galskapen bak tiltalevedtaket da kommer frem, sier John Christian Elden, som forsvarer 26-åringen.

– Lo da jeg fikk tiltalen

Olsen nølte lenge med å trekke dørvakten inn i saken. Han skal ha forklart at han ville skjerme 36-åringen, som han beskrev som den eneste vennen han hadde igjen.

Dørvakten mener Olsen hevner seg fordi han nektet å presse 26-åringen til å endre forklaring.

– Etter å ha avgitt en rekke forklaringer, trekker Jarle Olsen inn min klient i den siste forklaringen sin. Det viser etter mitt skjønn noe om hele spillet Jarle Olsen har lagt opp til, sier advokat Ole Petter Drevland.

36-åringen nekter straffskyld for drapet:

– Jeg lo da jeg fikk tiltalen. Dette er oppspinn fra ende til annen.

Fotballspilleren og dørvakten risikerer ikke bare å bli dømt for drap. Jarle Olsen har også forklart at de tre drev storstilt narkohandel sammen. Blant annet skal 26-åringen ha smuglet inn tabletter i fengselet. Mottaker var drapsdømte Tor Helge Flaten.