KRISTIN JANSEN

— Jeg rødmet så det dugget på brilleglassene, sier han.

I dag er det ikke mye med den utadvendte bergensordføreren som minner om sjenanse. Han snakker lett med alle slags mennesker og holder taler og pressekonferanser med den største selvfølgelighet. Men da Herman Friele var yngre var han langt mindre selvsikker.

— Som gutt var jeg temmelig sjenert. Dårlig syn gjorde at jeg ble litt tilbakeholden i forhold til andre. Jeg kunne blant annet ikke sparke fotball fordi jeg var redd for å miste brillene. Uten dem kunne jeg ikke finne veien hjem igjen, sier Friele.

Havnet bakerst i klassen

Han var også forsiktig på skolen.

— I klasserommet havnet jeg helt bakerst fordi jeg ikke hadde mot til å kjempe meg til en plass fremme, og med mine synsproblemer kunne det være vanskelig å følge med på tavlen fra så lang avstand, forteller Friele.

Etter at han ble voksen har bergensordføreren vært sjenert i møte med andre mennesker.

— Jeg følte at andre hadde et mer suverent ståsted enn det jeg hadde selv. Det gjorde meg usikker i noen sosiale sammenhenger, sier han

— Men det har ikke hindret meg i å gjøre det jeg har hatt lyst til, legger han til.

Hjelper å bli eldre

I dag er Herman Friele trygg på seg selv og ikke spesielt sjenert. Selv mener han at det er alder og erfaring som har hjulpet ham videre.

— Etter å ha jobbet noen år oppdaget jeg at de færreste er helt suverene. Jeg har etter hvert truffet mennesker i alle slags posisjoner, og nesten alle er litt usikre iblant. Å finne ut dette gjør det lettere å takle sin egen sjenanse, mener Friele.

Ordføreren har passert seksti år. Med tanke på den jobben han har synes han det er bra.

— Som 35-åring kunne jeg aldri vært ordfører. Erfaring gir trygghet. Nå tar jeg oppgavene mine som positive utfordringer. Dersom jeg hadde vært yngre hadde jeg brukt flere krefter på å være stresset og usikker, sier Friele.

— Har du noen råd til mennesker som sliter med sjenanse?

— Det er viktig å ta tiden til hjelp og ikke prøve å være noen andre enn seg selv, sier Friele.

— Når jeg har klart meg så godt er det håp for alle, smiler han.

KURERT: I dag er Herman Friele trygg på seg selv og ikke spesielt sjenert. Selv mener han at det er alder og erfaring som har hjulpet ham videre.<p/>FOTO: BJØRN-ERIK LARSEN