PAAL KVAMME

Dette er bare noen av spørsmålene som NRK1s «Brennpunkt» setter søkelyset på i dokumentaren «Rocknes — dømt til å gå rundt». Programmet sendes klokken 20.25 i kveld.

— Slik «Rocknes» var konstruert, måtte ulykken skje. Når skipet først fikk en slik skade når skipet var fullt lastet, var det dømt til å gå rundt, sier Geir Rommetveit, programansvarlig for kveldens dokumentar.

— Er det konstruksjonen eller regelverket som ikke er godt nok?

— «Rocknes» er konstruert etter regelverket, som ikke er godt nok. Da blir heller ikke konstruksjonen god nok, sier Rommetveit.

Blant annet har dokumentarmakerne funnet ut hvorfor «Rocknes» var en tikkende bombe, dette ved hjelp av en stabilitetsekspert fra NTNU.

I dokumentaren går ulykkesskipets reder, Atle Jebsen, ut mot det han mener er et for slapt internasjonalt regelverk.

— Skipet var godkjent etter internasjonale regler, men skipsreder Jebsen mener nå at dette regelverket ikke holder mål. Derfor forteller han i «Brennpunkt» hvilke omfattende forandringer som vil bli gjort når skipet nå bygges opp igjen. Og da snakker vi om temmelig fundamentale ombygginger. En slik ulykke kan skje igjen hvis ikke regelverket forandres, sier Rommetveit.

— Kommer dere med noe nytt?

— Ja. Vi viser hvorfor skipet gikk rundt så raskt. Det blir også påvist at dette måtte skje - og noen visste at det måtte skje.

NRK har også vært med Olav Tangedal, «Rocknes»-kapteinen som hadde fri da ulykken skjedde, inn igjen i skipsvraket.

— Tangedal innrømmer at det bare var flaks at det ikke var ham som var på vakt ulykkesdagen. Det var sterkt å se hvor rolig han var, sier NRKs Geir Rommetveit.