Fredag ettermiddag holdt Lars Sponheim sin avskjedstale til Venstre på partiets landsmøte i Sarpsborg.

Han ble takket av med stående applaus og blomster, og hans siste ord som Venstre-leder var:

— Rock and roll will never die.

Aske over Venstre-møte - Det er en veldig rar situasjon for meg å komme hit til Venstres landsmøte som partileder for siste gang. Det var veldig rart å komme hjem til Østfold og gå av som partileder mens det regnet aske over landet, sa Sponheim i talen ifølge aftenposten.no.

Han snakket om sine mange år med å slåss i Venstre som partileder gjennom 14 år.

— Jeg har gjerne vært råere med knyttneven og spissere med albuene alle andre. Men jeg har trukket meg litt tilbake og er ikke klar for det lenger, sier Sponheim.

Miljøfokus

Sponheim fokuserer på Venstres kjerneverdier og hvorfor han tidlig på åttitallet valgte Venstre som sitt parti, et parti han beskriver som et grønt, liberalt parti hvor man vil kombinere natur og gode forhold for små og store bedrifter.

— Det har vært en sammenhengende politisk reise hvor miljø har vært det bærende. Vi må bare ta vare på grønne planter hvis vi skal ha noe menneskelig liv, sier jeg som den enkle sivilagronomen jeg er, sier Sponheim.

Han understreker at Venstre var delaktig i prosessen i Bondevik I-regjeringen da det i Kyoto ble lagt en kostnad på CO2-utslipp.

— Jeg synes også vi skal ha vår del av æren for at 10 prosent av Norges landareal er lagt under varig vern.

Sponheim var også opptatt av å bruke skattlegging til å «dra bedriftene i riktig retning».

— Jeg husker også de første gangene jeg gikk på Stortingets talerstol og sa vi måtte ha en omdreining fra rød skatt til grønn skatt midt på 90-tallet. Ingen visste hva dette grønn skatt var, og jeg måtte forklare det for stenografene, forteller Sponheim.

Han mener at å bruke penger på forskning og kunnskap må være løsningen på å kombinere miljø og økonomisk vekst i fremtiden.

Voldsom kritikk mot innvandringspolitikken Sponheim ble veldig engasjert da han tok opp innvandringspolitikk i talen sin.

— Det synes å ha oppstått en konkurranse om å vise at man er tøffest og hardest i innvandringspolitikk. Det oppvises holdninger og handlinger som ikke er en liberal og sivilisert rettsstat verdig.

— Dette er en skam, og det må det bli slutt på. Ektefeller skilles, foreldre skilles fra barn, og det vises til en teknisk bestemmelse i loven.

— Sist vi drev med internering med grupper av mennesker var da vi hadde Grini, sier Sponheim om oppgjøret han tok med Siv Jensen (Frp) og de andre partilederne etter høstens partilederdebatt i VGTV da det ble foreslått å internere asylsøkere.

Sponheim pekte blant annet på at den eventyrlige veksten i Norge de siste årene skyldes «våre nye landsmenn».

Hjerte for småbedrifter — Det var kanskje av kjærlighet til småbedriftene at jeg kom på Stortinget i 1993 og fikk hjerter til å bevre i Hordaland, nettopp fordi næringslivet binder samfunnet sammen. Et farverikt produksjonsfellesskap av små bedrifter er grunnlaget i vår verditenkning, i motsetning til Arbeiderpartiet, som vil ha alle ansatt i få, veldig store bedrifter slik at de kan hate eierne og få alle organisert i fagbevegelsen, sa Sponheim.

Han mener det store forskjeller på høyresiden, venstresiden og Venstre i dette spørsmålet, og fikk applaus fra salen for synspunktene.

Han mener også at Venstre har gjort en forskjell for landbruket de siste ti årene og bidratt til større mangfold.

— Det kan hende at noen ikke har lyst å ha et gårdsbruk som de må leve av, men som de vil leve for og investere pengene sine i, sier Sponheim.

Selvkritikk for de svakeste Sponheim satte også av litt tid til å ta selvkritikk.

— Jeg har ikke brukt nok av mitt engasjement og min energi til å ta meg av de svakeste i samfunnet, og det tar jeg selvkritikk for, sier Sponheim om det han omtaler som det såreste temaet i tipunktstalen.

— Det er en fallitterklæring for meg og for partiet å si at etter seks og et halvt år i regjering så har ikke situasjonen for de rusavhengige blitt bedre.

Han understreket også at ingen velger barndommen sin eller foreldrene sine, og mente også at Venstre ikke har gjort nok for barn som lever i fattigdom. Oppdraget med å løse dette frem mot 2013 ga han til påtroppende leder Trine Skei Grande.

Vemod og lettelse Partiet er preget av både vemod og lettelse når Sponheim fredag holder sin siste tale som partileder. Lørdag velges Trine Skei Grande til Venstres neste leder.

— Vi kjenner hverandre godt, og jeg kommer til å savne Lars veldig. Han etterlater seg et parti som er utrolig mye sterkere enn det var da han tok over, sier påtroppende Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Men mange Venstre-folk føler en viss lettelse over at partiet nå får en ny leder.

— Lars må ta det meste av skylden for det katastrofale valgnederlaget, rett og slett fordi han har styrt partiet eneveldig og inkludert svært få andre, sier nestleder i Oslo Venstre, Hallstein Bjercke, en av Sponheims argeste kritikere

Sponheim fortalte fra talerstolen at han og Trine Skei Grande har vært en del av ledergruppa i Venstre siden 1989. Nå er det Skei Grande som tar over.

— Når dere nå får Trine som leder, får dere ikke det motsatte av meg. Men dere får en bedre utgave av meg, det er jeg sikker på, sa Sponheim til spredt latter fra salen.

Vil du savne politikeren Sponheim? Si din mening!