I går ble det siste store trehuset i Jonsvollkvartalet revet, etter store protester fra velforeninger og lokale aktivister.

Diskuter rivingen her.

— Rivingen burde ikke være satt i gang. Byantikvaren jobber nå for at det siste huset i Jonsvollskvartalet skal dokumenteres skikkelig, før en eventuell riving kan starte, sier nesteleder hos byantikvaren, Bente Mathisen.

Hun peker på to krav som ikke var oppfylt før rivingen startet i går:

- Fikk ikke dokumentasjon

I rivingstillatelsen som ble utarbeidet 26.3 2007, står det: «Det forutsettes at det er utarbeidet antikvarisk dokumentasjon etter avtale med Byantikvaren før riving igangsettes».

— Dette ble ikke gjort, vi fikk beskjed om rivingen først klokken 15 i går ettermiddag, sier Mathisen.

Det andre kravet byantikvaren ikke mener er oppfylt, stammer fra den opprinnelige rivingstillatelsen fra 23.juni 2004:

«Det forutsettes at rivingsarbeidet følges av registrator som får anledning til å dokumentere under selve rivingsprosessen».

- Skyldes misforståelser

Dette var heller ikke tilfelle i går.

Ifølge Bente Mathisen var det misforståelser mellom byantikvaren og byggesaksavdelinga som gjorde at rivingen ble startet i går.

I går sa byggesakssjef Petter Wiberg til Bergens Tidende at alt var i orden.

— I den rivningstillatelsen de hadde var det en betingelse om at før riving skjer, skal det utarbeides en antikvarisk rapport for byantikvarer. Den ble utarbeidet for et par år siden, og byantikvaren har meddelt på en SMS til meg at hun har godkjent det som tilfredsstillende dokumentasjon, sa Wiberg.

Det har ikke lykkes bt.no å komme i kontakt med Petter Wiberg i dag.

Tirsdag kveld kom Ole Jan Strønen med en ny pressemelding, der han svarer på kritikken fra Mathisen.

Her skriver han at dokumentasjonen Mathisen etterlyser er den samme som Strønen sendte inn i 2004. Den har byantikvaren godkjent.

I motsetning til Mathisen mener altså Strønen at kommunen 26. mars ikke ba om noen ny dokumentasjon. Det er i tråd med det Wiberg uttalte til BT tirsdag.

Strønen avslutter pressemeldingen med å be Mathisen «om å korrigere sine uttalelser».

Refser utbyggeren

Da gravemaskinen til utbygger Ole Jan Strønen mandag gjøv løs på huset i Jonsvollkvartalet var byråden for miljø og utvikling, Lisbeth Iversen, langt ute på prærien i Texas. Uten mobildekning.

— Jeg er utrolig overrasket over valget. Riktig nok var det juridisk mulig å gjennomføre, men jeg forstår ikke tilnærmingen, sier hun.

Ifølge Iversen diskuterte hun verningen av de tre bygningene senest på et møte for tre uker siden.

— Siden 2004 har vi jobbet intenst med å få på plass en ny reguleringsplan, der jeg har vært i aktiv dialog med Strønen for å få de tre husene bevart, sier hun.

Iversen er kritisk til at Strønen valgte å rive midt i påsken.

— Jeg kan ikke se at det har skjedd noe dramatisk som gjør at dette måtte tas ned i en påskeuken når ingen av oss er til stede.

- Avklaring etter påske

Jonsvollkvartalet AS, skriver i en pressemelding tirsdag at det ikke er planlagt flere rivinger i påskeuken.

«Når det gjelder de to øvrige bygninger har vi tidligere hatt dialog med kulturinteresser for en eventuell nedtakning og gjenreisning et annet sted i Bergen. Kontakten tok vi opp igjen i forrige uke og vi regner med en avklaring av denne muligheten like over påske», skriver Ole Jan Strønen i Jonsvollkvartalet AS i pressemeldingen.

Sydnes og Nøstet Velforening skriver i en pressemelding at de vil anmelde Jonsvallskvartalet AS for ulovlig riving. Anmeldelsen vil bli levert inn i løpet av påsken, når velforeningen har rådført seg med Nøstet Verftet Klosteret Velforening, Fortidsminneforeningen og advokat.

Rune Berentsen
Rune Berentsen