• Glassplatene er konstruert slik at de ikke kan falle ned i større biter. Bitene kan gi mindre sårskader på bar hud, men ikke større skader.

Det sier Arne Hermansen, leder for glass— og fasadeavdelingen hos Pilkington, som har levert glassplatene på Torgallmenningen.

— Treffer glassbitene øynene kan det være et problem, men risikoen er liten på grunn av vår innebygde refleks som lukker øynene når partikler nærmer seg, sier han.

Hermansen forteller at glassplatene er laget av ti millimeter herdet spesialglass. Glasset veier 25 kilo per kvadratmeter.

Sjekker alle glasstakene

— Hva skal til for at en slik glassplate knuser?

— Vanskelig å si. Slike glassplater tåler svært mye. For å demonstrere glassets styrke, har vi stått opptil fire mann på en seks millimeter glassplate. En glassplate på ti millimeter tåler enda mye mer, sier han.

Da en annen glassplate på Torgallmenningen knuste i 2001, var det en metalldel av en vaskelift eller vogn som støtte borti den, forteller Hermansen.

Foreløpig har Bergen kommune ikke fått noen forklaring på hvorfor glassplaten utenfor Dolly Dimple's «eksploderte» i går, men en glassmester er satt på saken. I samme slengen blir samtlige glasstak kontrollert.

Det kan være mange årsaker, for eksempel feilkonstruksjon i glasset, uheldig montering, en skrue som har gnaget mot glasset, og så videre.

Rapporten ventes å foreligge onsdag formiddag.

Brevik: - Ingen kommentar

Nils Arild Johnsen (Sp), byråd i kommunalavdeling for miljø- og byutvikling, bagatelliserer det som skjedde.

— Det var udramatisk. Glasset ble pulverisert og falt ned i små biter. Selv om det hadde vært folk under, så ville de ikke blitt skadd av glasset.

Området under glasstakene i samme husrekke er nå sikret.

— Hva med de andre glasstakene?

— Når vi får rapporten, får vi vurdere om vi skal gjøre noe ellers. Men dette får trolig ikke andre konsekvenser enn at glassmesteren må sette inn en ny glassplate.

Bård Breivik, kunstneren bak søylene, ønsker ikke å snakke om saken.

— Jeg har hørt hva som har skjedd, men det har ingenting med søylene å gjøre. Derfor har jeg ingen kommentar. Ok?