Torsdag ettermiddag ble en mann (31) pågrepet i Bergen sentrum, etter at han skal ha truet med å sprenge et lokalt Nav-kontor i luften.

Og mannen er tydeligvis misfornøyd med Nav, skal man tro politiet. Gårsdagens bombetrussel skal ha vært hans tredje på ett år.

— Spiller høy musikk

I tillegg har han vært svært aktiv på telefonen, forteller poltiiadvokat Janne Heltne.

— Fra april til oktober har han ringt Nav 800 ganger. De ansatte har beskrevet at han i disse samtalene fremsetter trusler, kommer med ærekrenkelser, samt er hissig og aggressiv.

— Og noen ganger spiller han kun veldig høy musikk i telefonen, sier Heltne.

Fredag vil 31-åringen bli fremstilt for varetektsfengsling. Politiet mener han bør tilbringe de neste fire ukene bak murene, og begrunner dette med gjentakelsesfare.

— Han har tidligere fått besøksforbud og vært utestengt fra sitt lokale Nav-kontor, uten at han har respektert det. Da er fengsling det eneste som gjenstår, sier Heltne.

- De tar ikke telefonen

Retten ga fredag politiet medhold i fire ukers varetektsfengsling for 31-åringen.

Neste uke skulle mannen opprinnelig ha møtt som tiltalt for lignende forhold. Den saken blir trolig utsatt. Politiet vil, i samråd med forsvarer, vurdere om det er grunnlag for en nærmere vurdering av 31-åringens helsetilstand.

Mannens forsvarer, advokat Henrik Birkeland, sier at 31-åringen erkjenner de faktiske forhold og at han tar kjennelsen til etterretning.

— Saken har sin bakgrunn i at han har fått for lite utbetalt fra Nav. Når de ikke tar telefonen, føler han at det er nødvendig å ringe når han ikke får svar, sier han.

Bevæpnet politi rykket ut til Nav Årstad torsdag, og holdt vakt mens kontoret ble evakuert. Samtidig var andre politifolk på jakt etter 31-åringen. Han ble pågrepet noe senere i sentrum.

- Et storbyproblem

Inntil månedsskiftet november/ desember er det rapportert om 141 vold- og trusselsaker i Nav Hordaland. De fleste av disse sakene, 72 prosent, har skjeddved Nav-kontorene i Bergen.

— Det er nok et storbyproblem. Det er svært sjelden vi får rapporter om vold og trusler fra de mindre kontorene våre, sier Anne Kverneland Bogsnes, fylkesdirektør i Nav Hordaland.

Hun peker også på at Nav det siste året har fått bedre rutiner for å registrere trusler og voldsepisoder mot ansatte.

— I Nav er det nulltoleranse for truende og voldelig adferd. Derfor har Nav satt i verk en rekke tiltak for å unngå at slike episoder skjer. Blant annet gis de ansatte opplæring i hvordan de skal håndtere trusler og voldsepisoder, sier Bogsnes.