Mandag 16. januar i fjor : En kvinnelig saksbehandler ved Nav Årstad i Bergen får telefon fra en mann i 30-årene. Han er misfornøyd med støtten han får og vil ha mer. Da den Nav-ansatte avslår kravet, svarer mannen at han skal «komme ned og drepe alle» på kontoret.

Samme dag oppsøker den østeuropeiske mannen Nav-kontoret og blir pågrepet av en politipatrulje.

«Knuse fjeset»

Senere blir det flere telefoner fra mannen til Nav-kontoret i Solheimsviken. Mange flere. Noen uker før julaften i fjor utløser han væpnet politiaksjon etter en telefontrussel om å sprenge kontoret i luften. Målet hans er fortsatt å få utbetalt mer i offentlig støtte.

Etter det jeg forstår, erkjenner han straffskyld for det vesentligste i tiltalen

Henrik Birkeland, forsvarer

Nå har Statsadvokatene i Hordaland tatt ut tiltale mot mannen — for trusler og skremmende adferd.

I tiltalen heter det at mannen minst én gang ringte 100 ganger til Nav Årstad i løpet av en eneste dag.

I løpet av seks måneder i 2012 skal han ha ringt inn 800 sjikanerende og truende telefoner, ifølge tiltalen gjerne et titall telefoner daglig. I samtalene skal han blant annet ha truet med å «knuse fjeset» på ansatte, og kalt ansatte for «forbannede horer».

— Etter det jeg forstår, erkjenner han straffskyld for det vesentligste i tiltalen. Ut over det har jeg ingen kommentar, sier mannens forsvarer, advokat Henrik Birkeland.

Rettsaken mot mannen starter i Bergen tingrett i midten av neste måned.

- Ekstremsak

— Dette er jo en ekstremsak, med så mange henvendelser fra én og samme bruker, sier Frode Storvik, fungerende fylkesdirektør i Nav Hordaland.

Hver slik sak er én for mye

Frode Storvik, fung. fylkesdirektør i Nav Hordaland

Til og med juli i år har det blitt rapportert inn 86 trussel- og voldsepisoder mot de 40 Nav-kontorene i Hordaland - de fleste ved de store bergenskontorene. Samme periode i fjor var tallet 88. Nasjonalt har Nav opplevd en dramatisk økning i trusler og vold de siste tre årene: Fra 481 tilfeller i 2010, til 1261 i fjor.

— Hver slik sak er én for mye, og hver eneste episode er krevende for oss. De skaper usikre arbeidsplasser, og ansatte reagerer ulikt på vold og trusler. Enkelte blir også sykmeldt, sier Storvik.

Nav-drapet en vekker

Forrige mandag ble en kvinnelig ansatt ved Nav Grorud i Oslo knivstukket på jobb. Torsdag døde hun av skadene.

— Jeg tror nok den saken ble en vekker for mange, at mange nå tenker: «Oi, så langt kan det gå». En så forferdelig alvorlig sak gjør noe med hele organisasjonen, sier Frode Storvik.

Nav-direktøren lover en grundig gjennomgang av sikkerheten ved alle Nav-kontorene i Hordaland. Det kan resultere i mindre åpenhet i etaten.

— Nå må vi for alvor sette oss ned og vurdere hvor åpne vi skal være i møte med publikum, blant annet hvordan kontorene våre skal være utformet, om vi må revurdere åpningstidene og om det skal være flere ansatte til stede i brukersamtaler.

- Ytterst få

Storvik peker også på behovet for en grundig gjennomgang av blant annet alarmsystemer, rømningsveier, videoovervåking og bruk av vektere ved Nav-kontorene. Han kaller forholdet mellom sikkerhet og åpenhet en «vanskelig balansegang».

— I det store bildet er det ytterst få brukere som ikke klarer ikke å kontrollere adferden sin og dermed utgjør en trussel, sier Nav-direktøren.

— Spørsmålet vi nå må ta stilling til, er for eksempel om det er riktig å bygge om alle kontorer på bakgrunn av de svært få som utgjør et sikkerhetsproblem. Vi må også finstudere hvilke volds- og trusselhendelser vi har, for å vite hvilke tiltak som er rett å sette inn.

MÅTTE STENGE: Nav-kontoret i Solheimsviken måtte stenge etter drapstruslene i januar i fjor. - Han sa han skulle komme ned og skyte alle på kontoret. Vi godtar ingen trusler eller henvendelser av denne typen, sa Øyvind Urdal, avdelingsdirektør ved Nav Årstad.