Bistandsadvokat Line Hvidsten Ingebrigtsen, som representerer tre fornærmede gutter fra Vestlandet i saken, mener retten opptrer naivt ved å prøveløslate Erik Andersen.

Avgjørelsen om å prøveløslate 62-åringen kom fredag ettermiddag.

Hennes klienter er i dag to gutter på 15 og 18 år, og en som er blitt voksen mann.

Andersen er dømt for overgrep mot to av dem, mens den tredje saken ble henlagt på grunn av foreldelse.

— Jeg har snakket med guttene i dag. De er skuffet og føler de ikke er tatt på alvor, sier Hvidsten Ingebrigtsen om klientenes reaksjon.

- Manipulerende

— Etter mitt syn har retten ikke sett hen til hvor mange overgrep han er dømt for og hvor mange forhold som ble henlagt på grunn av foreldelse. Jeg mener retten heller ikke har sett hen til Andersens mangel på erkjennelse og anger under straffesaken, sier Hvidsten Ingebrigtsen.

Hun viser også til at Andersen i tingretten nå sist erkjente et alvorlig overgrep som han tidligere benektet.

— For meg virker det som om Andersen erkjenner dette fordi han ser det som en nødvendighet for å få prøveløslatelse. I mine øyne er han manipulerende og beregnende og vet akkurat hvilke knapper han skal trykke på, sier Hvidsten Ingebrigtsen.

- Psykiatere har konkludert med at Andersen ikke lenger er pedofil, og at det er liten fare for nye overgrep. I tillegg har han fått en rekke krav for løslatelsen. Betyr ikke det noe for ditt syn?

— Jeg tror ikke den typen restriksjoner han har fått er egnet for å hindre eventuelle overgrep, og jeg tror altså at selv psykiatere lett kan bli lurt av Andersens veltalenhet og det jeg oppfatter som kynisme, sier Hvidsten Ingebrigtsen.

Skpetisk til endring

Bistandsadvokat Håkon Brækhus, som representerer et tjuetall av de fornærmede i Lommemannen-saken, sier hans reaksjon er tredelt.

— For det første håper jeg retten har gjort en riktig vurdering, og at det ikke er nærliggende fare for nye overgrep, sier han.

Brækhus og en advokat til var såkalte koordinerende bistandsadvokater under rettssaken i lagmannsretten i 2010. Han er skeptisk til at Andersen har «gjennomført en så markant personlighetsendring på så kort tid, at det i det hele tatt er mulig å endre både personlighet og seksuelt adferdsmønster.»

— Det er en veldig stor endring som skal til. At man kan endre seg så fundamentalt, er jeg skeptisk til. For det tredje mener jeg det er svært beklagelig overfor mulige fremtidige ofre hvis retten har gjort en feilvurdering, sier Brækhus.

SERIEOVERGRIPER: Andersen ble dømt for overgrep mot 66 gutter, deriblant to tilfeller av voldtekt.