Christen Knagenhjelm (60) ble skeptisk med en gang han fikk brevet fra European City Guide i posten. Knagenhjelm er eier av Kaupanger Hovedgård, og har flere ganger tidligere fått såkalte Nigeria-svindelbrev i e-posten. Men dette brevet dukket det opp i postkassen hans.

— Jeg synes dette brevet var satt opp på en besynderlig måte. Øverst står det at man skal korrigere informasjonen som er vedlagt, mens nede i brevet står det noe om å bestille, sier Knagenhjelm.

24.000 kroner

Tilsynelatende er brevet fra en byguide på internett, og som gis ut på CD-ROM en gang i året.

”For å representere selskapet ditt og byen din på en positiv måte, ber vi om at du fyller inn dette skjemaet med utfyllende informasjon om firmaet ditt, og returner det så snart som mulig i den vedlagte konvolutten”, står det i brevet.

Men med liten skrift står det at man sier seg villig til å betale 987 euro i året i tre år for å være listet i denne katalogen. – nærmere 24.000 kroner.

— Unnskyld at jeg sier det, men det er en satans pris for noe sånt. Egentlig får du ingenting. Det ser ut som om de bare ber om informasjon fra deg, lurer deg innpå, og så pang! sier Knagenhjelm.

Andre forsøk

Noen har tydeligvis sett seg ut Christen Knagenhjelm og Kaupanger Hovedgård.

Forrige uke fikk han et lignende brev fra noen som kaller seg "Norsk Internett Register". Dette firmaet operer på samme måte, og opplyser med liten skrift at internett-annonsen de selger koster 958 euro årlig, med tre års bindingstid.

Litt billigere enn European City Guide med andre ord, men med samme resultat.

Christen Knagenhjelm har ikke hørt om andre som har fått slik post, men vil advare alle om å tenke seg om før de skriver under og sender skjemaet i retur.

- En gammel kjenning

Et raskt søk på ”European City Guide” viser at mange har vært forsøkt utsatt for dette tidligere. En egen nettside er dedikert til å advare og hjelpe de som har vært utsatt for selskapet, mens Næringslivets Sikkerhetsråd advarer mot dem:

— ECG er en gammel kjenning på varslingslisten. Vi vil oppfordre folk til å være oppmerksomme på hva de signerer. Mange oppfatter henvendelsen som en spørreundersøkelse eller en korrektur av et eksiterende abonnement og signerer, sa seniorrådgiver Arne Røed Simonsen i Næringslivets sikkerhetsråd til Aftenposten da brevene begynte å florere i fjor.

Også Norsk Internett Register er registrert på Varslingslisten.

— Bedrifter undertegnede har vært i kontakt med har ikke vært kjent med at de har forpliktet seg til å kjøpe et produkt. Ved forsøk på å si opp avtalen har de blitt møtt med krav om å betale for de tre årene. Det er svært vanskelig å si opp avtalen, skriver forbrukeradvokat Hilde Ulland på forbrukeradvokaten.no.

Hjemmesiden til European City Guide er for tiden utilgjengelig, og det har ikke lykkes bt.no å komme i kontakt med selskapet lørdag kveld.

LUKTET LUNTEN: Christen Knagenhjelm på Kaupanger Hovedgård gjennomskuet svindelen før han underskrev. Nå advarer han andre.
Knut Strand
SKJEMAET: Slik ser skjemaet som blir sendt rundt i posten ut.
FORSØK NUMMER TO: Dette brevet fikk Knagenhjelm fra Norsk Internett Register. De bruker samme metode som European City Guide.