— Mange jenter kommer til henne fordi de ønsker å jobbe i Norge, forteller Jamnong Kruejanpha.

For mange kvinner i landsbyen Bankraut i Nord-Thailand har Bergen blitt et symbol på hvordan man kan skaffe seg penger og en bedre fremtid.

— Hun har tatt med seg mange av slektningene sine til Norge, men også andre kvinner er blitt med henne, sier Kruejanpha.

BT treffer ham ved butikken han driver, ikke langt fra huset der den siktede 53-åringen bor. Kruejanpha forteller at kvinnen er kjent for å reise mye mellom Norge og Thailand.

— Hun har hjulpet thailandske kvinner både med å få jobbe i Norge og å finne en norsk mann til dem, sier Kruejanpha.

Jobb i «skjønnhetssalong»

Mange BT har snakket med i landsbyen i Thailand der 53-åringen bor, kjenner til at kvinnen har rekruttert thailandske kvinner til å jobbe for seg i Norge.

For politiets etterforskning av menneskehandelsiktelsen blir et viktig spørsmål om kvinnene har kommet til Norge på falske premisser, eller om de har visst at de skal jobbe på det politiet mener er et bordell.

— Dette er et sentral spørsmål, sier politiadvokat Steinar Andersen.

Samboeren til Prasit Mepakdee (38) skulle etter planene ha reist til Norge for å jobbe i den siktede 53-åringens «skjønnhetssalong». Han forteller at hun blant annet skulle drive med massasje.

Mepakdee virker ikke sikker når BT gjennom tolk spør hva konen hans skulle gjøre i Norge.

— Hva ville du føle om hun måtte gjøre noe mer enn bare massasje?

— Da ville jeg mistet følelsene for henne. Jeg ville ikke likt det, forklarer 38-åringen.

- Har lyst til å bli med

Da BT i forrige uke snakket med 53-åringen, var hun i Thailand. Politiet i Bergen tror ikke hun har kommet tilbake til Norge.

— Hun er etterlyst i Norge. Vi tar sikte på å etterlyse henne gjennom Interpol, sier politiadvokat Andersen.

Benjeean Khaoram bor i samme landsby som den siktede 53-åringen. Hun har tidligere bodd i Norge, og kjenner 53-åringen både fra Thailand og tiden på Østlandet.

Khaoram kjenner til måten den siktede kvinnen arbeider:

— Hun tar med seg to personer om gangen, som hun garanterer for når de søker om visum, sier Khaoram.

Ifølge henne skulle 53-åringen i disse dager etter planen ha reist til Norge med en ny thailandsk kvinne.

Turen ble avlyst etter at norsk politi forrige tirsdag aksjonerte mot massasjeinstitutt Wat Po på Nikolaikirkeallmenningen, som 53-åringen står oppført som innehaver av.

— Når dere ser thaijenter i Norge som arbeider med å vaske toaletter og hotellrom, så trenger dere ikke synes synd på dem. Norge er et land hvor de kan tjene store penger. Slik er det også i massasjestudioene. Mange av jentene vet nok også hva de går til, og hva jobben i realiteten innebærer. Til tross for dette så lokker inntekten de kan få, sier forklarer Khaoram.

Det lyktes ikke BT i går å få tak i 53-åringen eller hennes advokat, Bente Oftedal Roli.

Robert S. Eik