Arbeiderpartiet raser i oppslutning på Vestlandet, fra 26,8 til 16,2 prosent, ifølge en meningsmåling i VG i dag. Samtidig sier folket nei til mastene i en måling i samme avis.

Ifølge regjeringen er beslutningen om master endelig.

— Vedtaket er gjort, og jeg er helt sikker på at dette er den beste løsningen, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen til VG.

Taper Vestlandet

Det er likevel mulig å snu regjeringen, tror forsker Jacob Aars ved Uni Rokkansenteret.

— Når det påvises gang på gang, dag etter dag, at Ap er i ferd med å tape Vestlandet, er det mulig, sier Aars.

Særlig gunstig for regjeringssamarbeidet er saken heller ikke, mener han.

— SV kan ikke stå for en slik sak, og Senterpartiet har også store problemer. Dette er et sololøp fra Arbeidspartiet som kommer til å svekke regjeringen ytterligere, sier Aars.

Gode muligheter

Forskeren er spesialist på grasrotbevegelsers arbeid for å påvirke politiske beslutninger. Han tror at demonstrantene i Hardanger har god mulighet til å vinne frem.

— Dette er noe mer enn en grasrotbevegelse. Det er et veldig sterkt engasjement i reiselivsnæringen også, påpeker Aars.

Slik sett minner ikke saken så mye om aksjonene mot utbygginger i Mardøla og Alta i 1970-årene, synes han.

— Denne gangen kommer motstanden fra en bred, vestlandsbasert allianse, og dermed burde de også ha større sjanse til å vinne frem, sier Aars.

- Så regjeringens endelige nei betyr ikke at kampen er over?

— Nei, det tror jeg ikke. Dette kommer til å bli en sak helt opp mot kommunevalget neste høst, sannsynligvis, sier forskeren.

Optimist

Arbeiderpartiet i Hordaland er motstandere av mastene, og ser heller ikke noen grunn til å gi opp kampen mot sin egen regjering.

— Det er ikke master i Hardanger før mastene står i Hardanger, sier Jette Christensen, partiets nestleder i Hordaland.

Hun tror at vedtaket kan endres gjennom sterkt press og flere gode argumenter i den offentlige debatten. Granvin-ordfører Jan Ivar Rødland er oppmuntret av VG-målingen der folket sier nei til mastene.

— Det er godt å høre. Med de sterke protestene som har kommet de siste ukene, håper jeg regjeringen tar til fornuften, sier han til avisen.

Hvordan tror du at regjeringen vil håndtere motstanden mot mastene? Si din mening i feltet under!