— Vi startet klokken 15.25 fra Skålevik. Alt var normalt. Jeg var i kontrollrommet sammen med 3. maskinisten. Vi gikk ned i maskinrommet for å sjekke, siden vi gikk med full fart, forklarte Gonzales.

«Forlat skipet»

Så kjente han skipet begynne å krenge.

— Først trodde jeg bare det var fordi vi svingte. Krengingen ble imidlertid verre, og da forsto jeg at det ikke var derfor. At det var mer alvorlig, forklarte 2. maskinisten.

Nå hørte han «forlat skipet»-signalet gjalle.

— Jeg løp opp leideren, mens skipet holdt på å gå rundt. Det var helt mørkt. Jeg ble hengende i leideren. Jeg så mine to kolleger, 3. maskinisten og elektrikeren. De befant seg også på leideren. Vi prøvde å finne nærmeste utgang. Det gjorde vi, men det var umulig å åpne døren på grunn av vakuum, sa Gonzales.

— Vi lette etter andre utganger, da jeg falt og slo hodet mitt. Det var mørkt og kaldt. Jeg mistet lommelykten i fallet.

- Håpløst

Etterpå var lyset fra armbåndsurene deres det eneste lyset for de tre som satt innesperret i skipet. De tre tok seg oppover mot bunnen i skipet, som nå til værs.

— Til slutt fant vi en dør på nedre dekk. Vi kjente på døren, den var veldig kald, derfor våget vi ikke åpne den. Deretter klatret vi ned igjen. Det var håpløst å finne en åpning, alle utganger var stengt. Vi prøvde å bevege oss rundt, og klatret opp på det høyeste punktet. Vi hørte helikopterlyder, og laget bråk.

«Jeg er den siste».

2. maskinisten fortalte videre om de dramatiske sekundene like før han ble reddet.

— Til slutt hørte en av redningsmennene oss. De boret et hull, og stakk lys gjennom. De sendte papir til oss, som vi svarte på.

— De boret nytt hull. På grunn av gasser, ble det vanskelig å puste. «Skynd dere, to av oss er i ferd med å dø» forklarte vi.

— De to kollegene mine ble hentet ut først. Så kom vannet. Jeg begynte å bli vått da redningsmennene kom for å hente meg. De spurte om det var flere der. Jeg svarte: «Jeg er den siste».

Vil hjem

Selv om Gonzales forklarte sammenhengende om de dramatiske timene, var det tydelig at han var preget av opplevelsen.

— Kan jeg spørre om noe, spurte han administrator Ove Kjell Hole på slutten av forklaringen.

— Kan jeg dra hjem til familien min? De venter på meg.

OVERLEVDE: 2. maskinisten Ruben Gonzales fra Filippinene.