Bilene raser forbi i krysset der Mikkel Johan Olsen (10) omkom torsdag kveld. Samtidig som BT tar bilder av lysene som er tent for 10-åringen, ser BT med egne øyne en dristig forbikjøring på riksvei 561 som baner vei gjennom Øygarden-landskapet.

Det ble en tung dag for elever og lærere ved Rong skule i Øygarden i går morges.

Til første time ble alle elevene samlet til minnestund i gymsalen hvor det ble tent lys for Mikkel.

– Elevene har tatt dette meget tungt, forteller rektor Frank Hop til BT.

Pulten sto tom

Den ti år gamle gutten gikk i 5. klasse sammen med 15 andre elever. I går sto pulten hans tom.

– Det blir ingen vanlig skoledag for dem. Nå har vi prest og kommunepsykolog på plass, for å hjelpe oss i denne krisesituasjonen, sa Hop til BT i går rett etter minnestunden.

Tiåringen hadde også tre andre søsken ved skolen og kom fra en familie som var nyinnflyttet til kommunen.

– Dette er en fryktelig tragedie for hele lokalsamfunnet, sier rektor til BT.

Ingen barn å miste

Ifølge foreldreutvalget ved Rong skule har skoleveien fra Austmarka langs riksvei 561, lenge vært en verkebyll for foreldrene i området.

Mange av foreldrene har fryktet at det som skjedde torsdag kveld, skulle skje.

7. februar i år mottok Øygarden kommune et brev fra FAU ved Rong skule, der de ber kommunen på det sterkeste om å få fortgang i arbeidet med å sikre krysset i Austmarka.

De skriver om de 51 barna mellom 6-16 år som må krysse veibanen hver dag.

– Vi har ingen barn å miste og håper kommunen ser problemet med å sende små barn over til en til tider sterkt trafikkert vei med 80-sone, før en tragisk ulykke skjer, står det i brevet.

80-sone forbi barneområde

– Det er mange sinte og redde foreldre her nå. Vi har henvendt oss skriftlig til kommunen to ganger tidligere om den generelle sikkerheten langs riksveien. Sikkerheten har også blitt nevnt på utallige møter med kommunen, sier Kjetil Rong til BT.

Han ønsker ikke å bruke denne tragiske hendelsen til å fremme FAUs krav overfor kommune og Statens veikontor, men innrømmer at mange foreldre i området er redde for at det skal skje flere ulykker.

– Det er også et paradoks at fartsgrensen er satt ned til 60 kilometer i timen ved avkjørselen til industriområdet på Kollsnes, mens det ikke er mulig å få til det samme i en 80-sonen, der det bor barnefamilier, sier Kjetil Rong til BT.

Åpne pengesekken?

Ordfører i Øygarden, Olav Martin Vik, er velkjent med FAUs ønsker om å sikre det farlige ulykkeskrysset med enten en overgang eller en undergang.

– Det stemmer at vi har mottatt skriftlige henvendelser. Riksvei 561 går gjennom kommunen og er et statlig ansvar. Likevel ser vi at vi kanskje må trå til med kommunale kroner for få til en sikring, ser Vik til BT.

Neste fredag kommer representanter fra Statens vegvesen ut til Øygarden.

– Da vil jeg ta spørsmål rundt ulykkeskrysset opp med dem, lover Vik.

– Hvor realistisk er det at det kommer et sikringstiltak?

– Det er det umulig for meg å svare på, sier Olav Martin Vik.

PRESS: – Vi står sammen med kommunen i denne saken, men hadde ønsket at de hadde presset Statens vegvesen enda sterkere, sier FAU-leder Kjetil Rong til BT.

FRED IVAR UTSI KLEMETSEN