— Klar rolleblanding, sier generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening.

Han mener Bjarte Ystebøs dobbeltrolle er i strid med moderne tenkning om redaktørers integritet.

— Det er mange år siden jeg har hørt om noe liknende. De aller fleste redaktører i dag mener at man må velge enten å være redaktør eller politiker. Man kan ikke påvirke gjennom begge kanaler, sier han.

Vraket etter aviskritikk

Leder av Hordaland KrFU, Tor Øyvind Westbye (23), mener Ystebø har brukt avisspaltene for å fjerne ham fra nominasjonslisten til Bergen KrF.

— Norge I DAG har hatt en tydelig agenda. De har arbeidet hardt for å få meg fjernet. Da er det spesielt at avisens redaktør har en slik dobbeltrolle, sier Westbye.

I en kommentar til Norge I DAG kalte han den en «mindre seriøs avis som jobber med å spa opp dritt om meg». Årsaken til 23-åringens irritasjon er måten avisen omtalte uttalelser han gjorde til homo-nettstedet Gaysir 9. november. Der sa Westbye at han mente KrFs standpunkt mot kjønnsnøytral ekteskapslov er et resultat av homofobi.

«Det er en tynn argumentasjon og brukes bare for å dekke over homofobien i partiet» ble Westbye sitert på.

Norge I DAG slo uttalelsene stort opp, og fulgte opp med flere saker med KrF-politikere som var uenige med Westbye. Den første artikkelen om saken var skrevet av assisterende redaktør Bjarte Ystebø, som også sitter i nominasjonskomiteen til Bergen KrF.

Westbye var nummer syv i nominasjonskomiteens andre utkast. Nå er han fjernet i det endelige forslaget.

Vil påvirke KrF

Bjarte Ystebø er ikke enig i at han blander rollene som både aktiv politiker og redaktør.

— Jeg ser problemstillingen, men mener at dette er fullt forsvarlig. Vi har grunnet på det, og står fjellstøtt på standpunktet vårt. Jeg kan leve med at det er en debatt om min rolle, sier Ystebø.

Han peker på at Norge I DAG er en meningsbærende avis, og at han spiller med helt åpne kort.

— Vi ønsker å påvirke KrF og andre partier i en spesiell retning. Det kan vi gjøre på mange måter. Jeg oppfordrer medarbeiderne mine til å være politisk aktive, sier han.

At redaktøren selv signerte den første artikkelen, forklarer han slik:

— Jeg visste faktisk ikke at han var aktuell for nominasjon. Det er mange innspill til en nominasjonskomité, og ikke så lett å ha full oversikt. Da jeg ble klar over det, lot jeg en annen journalist ta over saken.

- Over grensen

Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening synes ikke det er en formildende omstendighet.

— Han er fortsatt redaktør og avgjør hvilke saker avisen skal skrive om. Det er greit at han vil påvirke, men det bør han kun gjøre gjennom avisen, ikke gjennom andre kanaler.