I etterkant av rettsmøtet sier 18-åringens forsvarer, Rolf Knudsen,at 18-åringen «reagerte på det voldsomme presseoppbudet».

— Han var glad for at det ble besluttet å lukke dørene, sierKnudsen.

På spørsmål fra bt.no om hvordan 18-åringen opplevde å værei retten, svarer Knudsen kort:

— Det gikk greit å gjennomføre forklaringen. Noe mer vil jegikke si, sier forsvareren.

Dommerens kjennelsen skal komme klokken 12.30 fredag. Så vidt bt.noerfarer, er 18-åringen ikke ført ut av tinghuset.

Tok under 40 minutter

Det er gått snart tre døgn siden 18-åringen ble pågrepet i Os, siktet for drapet på Hilda Feste (98).

Fredag klokken 10 startet fengslingsmøtet med den drapssiktede 18-åringen fra Os. Det foregikk i Nordhordland tingrett. Her er fortløpende rapportering fra tinghuset:

Kl 10.55: Fengslingsmøtet er nå avsluttet . 18-åringen blir ført ut av rettssal V1 i følge med de tre arrestforvarerne. Selv rettsmøtet har dermed vart i under 40 minutter.

Kl 10.15: Retten blir lukket. Dommeren mener et åpent rettsmøte kan «vanskeliggjøre etterforskningen». Siktelsen mot 18-åringen vil dermed bli lest opp kun i det lukkede møtet.

Om selve fengslingskjennelsen skal være offentlig, er et spørsmål dommeren vil ta stilling til samtidig som hun skriver kjennelsen i etterkant av rettsmøtet.

Kl 10.13: Nå skal dommer Berit Sangolt lese opp kjennelsen om det vil bli lukkede dører.

Kl 10.12: 18-åringen kom til retten uten håndjern. Han sitter nå i et naborom til rettssalen og venter mens dommeren skriver sin kjennelse etter kravet om lukkede dører.

Kl 10.09: Den siktede 18-åringen blir ført ut. Retten har pause mens dommeren skriver kjennelsen om resten av fengslingsmøtet blir lukket.

Kl 10.05: Politiets begjæring om å holde rettsmøtet for lukkede dører blir behandlet. Pressen er kastet på dør. Media har anført argumenter om stor offentlig interesse for saken, at offentligheten skal ha innsyn i rettsprosesser, og at det er viktig for balansen i saken å få innsyn.

Kl 10.02: Dommer Berit Sangolt leser opp formalia.

Kl 10.00: 18-åringen blir ført inn i rettssalen. Han går kledd i hettegenser og lys dongeribukse, og så mot tilhørerbenken med et nøytralt, litt overrasket blikk. Han ble fulgt av tre arrestforvarere. Nå er retten satt.

Kl 09.53: En rekke journalister og fotografer, 15-20 totalt, har samlet seg i rettssalen. Nå mangler bare den siktede 18-åringen og dommeren.

Kl 09.52: Også bistandsadvokat Beate Hamre et kommet. Hun representerer familien til drapsofferet, Hilda Feste (98).

Kl 09.42: Politiadvokat Onarheim og forsvarer Knudsen snakker om de ulike saksdokumentene.

Kl 09.40 : 18-åringens forsvarer, Rolf Knudsen, kommer til rettssal V 1 i Bergen tinghus.

Kl 09.39 : Rettssalen er nettopp åpnet. Berit Sangolt er dommer i fengslingsmøtet for den drapssiktede 18-åringen. Aktor Asbjørn Onarheim er på plass. På bordet foran seg har han tre ringpermer fulle av dokumenter.

Krav: Full isolasjon

I fengslingsmøtet vil 18-åringen og hans forsvarer, Rolf Knudsen, bli møtt av et krav fra politiet om fire uker i varetekt — to av dem i full isolasjon. I hele perioden ønsker politiet brev-, besøks- og medieforbud for 18-åringen.

Forsvarer Rolf Knudsen sa torsdag til bt.no at han vil begjære 18-åringen løslatt,

Politiet fikk fredag medhold i sitt krav om lukkede dører under fengslingen. De ønsker å holde detaljer fra etterforskningen unna offentligheten. Politiets begrunnelse for å varetektsfengsle 18-åringen er nettopp at bevis kan gå tapt, såkalt bevisforspillelsesfare.

Fem timers avhør

18-åringen ble avhørt for andre gang torsdag ettermiddag og kveld. I det fem timer lange avhøret sto han, ifølge forsvarer Knudsen, fast på at han husker svært lite fra drapskvelden.

18-åringen stilte seg torsdag fortsatt uforstående til siktelsen.

I torsdagens avhør ble 18-åringen også konfrontert med de tekniske bevisene som politiet mener de har mot ham, slik bt.no skrev torsdag kveld. Politiet har ikke villet si om det dreier seg om fingeravtrykk eller DNA.

Utvider siktelsen?

Politiet uttalte allerede onsdag at siktelsen kan bli utvidet.

Som bt.no har skrevet tidligere, ble 98-åringen utsatt for et seksuelt overgrep før hun ble drept. Forsvarer Knudsen vil overfor bt.no ikke kommentere om siktelsen ble utvidet allerede etter onsdagens avhør.

KREVDE LUKKING: Politiet ba om, og fikk gjennomslag for, lukkede dører under fredagens rettsmøte. Dermed vil kun aktørene i retten få vite det konkrete innholdet i siktelsen mot 18-åringen.
ØYVIND LEFDAL EIDSVIK