— Dyret må ha hatt enorme smerter, sier mannen som avlivet den.

Lørdag kveld ved 21-tiden ble Svein Sæterlid oppringt av en bonde som så det hardt skadede dyr på bøen sin på Løfall sør for Sande.

Sæterlid er leder av sporhundgruppen i Gaular, som tar seg av ettersøk og avliving av skadede dyr i kommunen. Han rykket ut sammen med Viltansvarlig i kommunen.

De fikk se en hardt skadet hjortekolle. Begge beina på høyre side var knekt og hjorten hadde gått på benpipene.

- Store smerter

  • Synet som møtte oss var rått og brutalt. Kollen bar preg av store smerter og hadde tungt for å bevege seg, sier han til bt.no.

Til firda.no sier han at noen burde ha dårlig samvittighet.

Han regner med at noen har kjørt på hjorten uten å varsle om dette. Dermed har hjortekollen gått rundt på benpipene i lang tid og lidd uten å ha fått hjelp.

— Dyret får ikke skade på to bein på samme side ved en vanlig ulykke. Vi regner med at hun har stukket av etter å ha kjørt på hjorten, sier Sæterlid.

Han forteller at dyret hadde betente sår som luktet råttent da han avlivet hjortekollen, som først hadde forsøkt å stikke av fra ham.

- Groveste vi har sett

  • Dette er ett av det groveste vi har sett. Jeg regner med at dyret har gått sånn i syv-fjorten dager, kanskje enda lenger. At hun har hatt enorme smerter er ikke vanskelig å tenke seg, sier han.

I fjor var sporhundgruppen i Gaular ute på 35 søk etter påkjørsler i trafikken.

— Når folk kjører på et dyr skal de ringe politiet umiddelbart. De tar igjen kontakt med den lokale viltmyndigheten som rykker ut. Dessuten er det viktig å merke av plassen hvor ulykken har skjedd, slik at vi vet hvor vi skal begynne å lete, sier Sæterlid.