Knut og Liv Vartdal var redd hele bygget skulle rase sammen da de i panikk prøvde å komme seg ut av leiligheten i Fjelltunveien.

— Det er så uvirkelig at du ikke skjønner hva som har skjedd i det øyeblikket det faktisk har skjedd. Det er umulig å beskrive det som skjedde i dag, sier fiskerireder Knut Vartdal, tidligere statssekretær i Fiskeridepartementet og fiskeridirektør til bt.no.

Natt til i går lå han og konen og sov i soverommet inn mot fjellveggen.

— Vi våknet av et forferdelig bråk. Bilder falt ned fra veggene og skapdører ramlet ned. Vi forsto rett og slett ikke hva som skjedde da, sier han.

Les også: - Så ut som et bombenedslag

Dører i klem

Ekteparet klarte å komme seg ut av soverommet. Det var ikke lett, ettersom mange dører hadde kommet i klem.

— Vi kom oss ut i stuen der vi prøvde å knuse altandøren med en stol for å komme oss ut på altanen som lå på vestsiden. Men det gikk ikke. Der og da var vi redde for å resten av bygget skulle rase sammen, sier Vartdal.

Han og konen klarte deretter å krype ut et kjøkkenvindu som førte til en altan på østsiden.

De fikk etter hvert kontakt med naboen over, som hadde se ut på baksiden for å finne ut hva som hadde skjedd.

— Vi kunne ikke se ut bakover etter det som hadde skjedd, sier han.

Kald time

På altanen som vendte østover ble ekteparet stående i svært lite klær. De måtte vente i en time og et kvarter i kulden før stigebilen kom til for å hente dem ned.

— Vi fryktet allerede da at det hadde gått liv i første og andre etasje. De to nederste etasjene var presset sammen. Det var en spesiell stemning mens vi sto der ute og ventet på hjelp, sier Vartdal.

Mens de ventet ute, begynte det å gå opp for dem hva som hadde skjedd.

— Det var helt ufattelig. Naboer i nummer 33 som tidligere hadde bodd på høyde med oss, var nå seks meter over oss. De kastet ned en varmedress, sokker og votter. Det var en veldig hjelp, vi hadde nesten ikke på oss klær. I tillegg hadde vi kontakt med ekteparet Eldøy og oss og de som var nede på gaten, sier han.

Redd bygget skulle rase

Brannvesenet måtte prøve med to ulike stigebiler før de klarte å hente ned paret fra femte etasje. Ekteparet var de siste som ble hentet ut fra bygget.

— Tanken vår var hele tiden å slippe og være inne i leiligheten, fordi vi var redd hele bygget skulle rase sammen. Vi kjenner fire av de savnede godt, våre tanker går til dem og deres familie nå. Tross alt er det bare materielle skader for oss, sier han.

Han vil også gi ros til alle de involverte i redningsaksjonen og hjelpeapparatet.

Eteparet Vartdal var de første som flyttet inn i bygget i 2004. Den gang ble de fortalt at alle de nødvendige geologiske undersøkelser var gjort.

– Jeg har aldri hørt at noen har vært bekymret for sikkerheten eller klaget på den, sier Vartdal.

En dag av gangen

Nå vet de ikke hva som skjer fremover. I går måtte de ut for å kjøpe seg nye klær.

— Foreløpig har vi et hotellrom. Vi tar en dag i gangen.

Ekteparets to døtre bor i Oslo og fikk raskt beskjed om at det sto bra til med foreldrene. Men mange har vært redde for dem.

— Vi har fått enormt med sms og telefoner i dag. Det varmer.

Han er ikke sikker hvilke reaksjoner som vil komme i etterkant av en slik hendelse.

– Jeg har sett mye på nyhetene i dag, så jeg skjønner hva som har skjedd. Men det er likevel vanskelig å fatte, sier han.

Jordras

– Han og konen trodde det var et jordras. De våknet momentant av at de raste ned og fremover. Det var skader på gulvet og dører datt ut. Det var en veldig ubehagelig opplevelse, uttalte i går Atle Vartdal, som er bror til Knut Vartdal.

– De er fysisk ok. Men de er alle preget av det som har skjedd. Det er ikke akkurat vanskelig å skjønne, sier Vartdal til bt.no.

Les også: Frykter at fem er omkommet

Hørte gnisselyder

Oluf Holm er styreleder i sameie Fjelltunvegen 31. Han bor i tredje etasje og var våken da blokken begynte å rase.

— Klokken var rundt 03.30 da jeg hørte gnisselyder. Jeg trodde det kom fra leiligheten over. Da lydene tiltok, lurte jeg på hva i all verden som skjedde. Plutselig raste de to etasjene under meg sammen. Min kone og jeg kom oss ut på verandaen og klatret ned en brannstige. Det tok ikke lang tid, forteller Holm.

Les også: - Dette vil prege byen i lang tid | Spesialgruppe i beredskap

Kjente hverandre

Han sier at alle som bodde i blokken kjenner hverandre.

— Det er bare ti leiligheter i blokken, og vi har bodd sammen i flere år. Vi er mer enn bare naboer, sier Holm, som naturlig nok er sterkt preget av hendelsen.

Alle beboerne er samlet på Rica Hotel i Ålesund.

— Vi føler oss godt ivaretatt av kommunen. At det fortsatt er fem savnet, er det alle tenker på nå, sier styrelederen.

- Nytt liv i gave

Holm forteller videre at blokken var av høy standard.

— Det var ressurssterke mennesker som bodde der.

Han og konen er i formiddag ute og handler klær.

— Vi må bare ha noe praktisk å gjøre for å fylle tomrommet. Det føles som om vi har fått et nytt liv i gave, som overlevde dette. Nærmere døden enn dette har jeg ikke lyst til å komme, sier Holm.

ODD MEHUS
Ekornesvåg, Svein Ove