Da den dramatiske meldingen kom mandag kveld om at et hus var tatt av ras i Balestrand, ble et Sea King redningshelikopter sendt fra Florø. Fartøysjef Ivar Sangolt var om bord, og forteller at de så mye vrakgods da de kom frem..

— Vi kom søkte visuelt med varmesøkende kamera. Det var en del vrakgods som lå igjen etter huset, men ingen større rester. Det meste har fulgt med raset nedover elveleiet og ned til riksveien, sier Sangolt til bt.no.

Litt før klokken 11 tirsdag formiddag er det like før redningsmannskaper skal ta seg inn i området. Et kystvaktskip ligger på sjøen, og på land gjør personell fra brannvesen, politi, Røde Kors, en alpin redningsgruppe og redningshunder seg klare til å starte søk.

Totalt er det snakk om oppunder 20 personer.

**Les også:

Hus tatt av skred, to savnet**

Klare til å starte søk

— Det kommer en geolog til området ved lunsjtider. Først når han har gjort sine analyser og kan klarere rasstedet vil vi sette inn mannskapene til å søke i raset, sier politioverbetjent Nils Erik Eggen fra Sogn og Fjordande politidistrikt til Aftenposten.no.

Det er mye jord og is som har fulgt med raset nedover elven. Det ligger store trestammer på broen over riksveien, som er dekket av jordmassene.

Ivar Sangolt forteller at det var «et grusomt vær» på veien til og fra Balestrand mandag kveld, men at forholdene løyet akkurat der raset hadde gått.

— Vi kom oss greit inn i området, og det var rimelig gode søksforhold. Vinden løyet, og det var ikke spesielt mye nedbør. Vi fikk oversikt over det vi kunne se med lyset vårt, sier Sangolt.

Redningshelikopteret sirklet over raset i omtrent en halvtime. De begynte der restene av grunnmuren sto, og fulgte raset nedover.

— VI gjorde ingen funn. Det varmesøkende kameraet ga ingen indikasjoner på noe som kunne være mennesker der nede, sier Sangolt.

**Les også:

Flere veier stengt**

Stor vannføring

Han vet ikke hvor høyt oppe raset begynte, ettersom redningshelikopteret dro rett til restene av huset. Men han forteller at det er langt og smalt, etter hva han kunne se.

— Det er ikke enorme snømengder der. Raset har gått i et gjel med veldig stor vannføring, og mye av raset har fulgt med hele veien ned. Akkurat der huset har stått, er det litt mer åpent, sier Sangolt.

Området er fortsatt utsabilt. I samme området er det gått flere mindre ras, men ikke like store og alvorlige som det som gikk over riksvei 55 på vei inn til Balestrand.

Veien opp til selve ransstedet er veldig trang og raset har fulgt veien nedover. I tillegg er det mye vann i området, og det skal være stor usikkerhet knyttet til å ta seg inn i området.