Mandag møtte en 21 år gammel mann sammen med sin to år yngre kamerat i Bergen tingrett. De må svare for en rekke tilfeller av vold. Alt skal ha skjedd om kvelden eller natten, og ofte har de to vært ruset.

21-åringen er tiltalt for vold mot fire personer og medvirkning til vold mot to andre. 19-åringen er tiltalt for vold mot syv personer og for å ha medvirket til vold mot en annen mann.

Fredag 16. august 2013: Klokken er 03.00 og et ungt par sitter ved Hotel Norge i Bergen sentrum og spiser nattmat. De kommer fra Fotballpuben. De slapper litt av før de skal hjem og ser på folkelivet i sentrum.

— Det kom tre menn bort til oss. «Få nummeret hans, få nummeret hans», sa den ene. Så slo han meg. Jeg løp mot Den blå steinen der det var flere folk. Den andre kom etter meg. Han slo meg i hodet, fortalte en ung mann i Bergen tingrett.

- Utryggheten det verste

— Ser du mannen her i retten, spurte aktor Per Johan Askvold.

Per Johan Askvold og Cecilie Aspelund er aktorer i rettssaken mot de to unge mennene.
PER LINDBERG

— Ja, det er han som sitter i blå skjorte, svarte voldsofferet og pekte ut en 19 år gammel bergenser som gjerningsmann.Han måtte til sykehus etter hendelsen og måtte snitte opp øret og tømme det for blod.

— Jeg var sykmeldt i åtte dager. Det verste er likevel følelsen av utrygghet. Jeg ser meg over skuldrene når jeg er ute på byen, fortalte mannen.

Han og kjæresten hadde vært vitne til en slåsskamp utenfor Fotballpuben like i forkant. De mener at den tiltalte mannen ville ha telefonnummeret til en av dem som hadde vært med på slagsmålet.

— Vi gikk sammen med ham fra stedet, men vet ikke hvem han var, fortalte paret i retten.

Selv sier 19-åringen at den andre angrep ham. Offerets kjæreste avviser imidlertid dette. To andre vitner bekreftet langt på vei offerets fremstilling i retten.

- Trampet på ansiktet

19-åringen sitter varetektsfengslet etter at han ble pågrepet for å ha ranet en bekjent i en leilighet på Laksevåg i august i år. Ifølge tiltalen skallet han mannen i hodet slik at han falt. Deretter skal han ha trampet på ham i ansiktet mens offeret lå på bakken.

— Jeg er uskyldig, sa han i retten.

Likevel ble en telefon og en lommebok som stammer fra leiligheten funnet hos ham. Den tiltalte mannen sier han fant gjenstandene på en bensinstasjon på Laksevåg.

På Puddefjordsbroen

19-åringen og 21-åringen er tiltalt for i fellesskap å ha angrepet to tilfeldig forbipasserende menn ved 04-tiden natt til 17. november i fjor. De var da på Puddefjordsbroen. Den ene fikk brudd i nesen, den andre hjernerystelse. De to kameratene ble tatt av politiet kort tid etter og sa at ingenting hadde skjedd.

— Vi ble provosert av to andre menn som kom forbi. De var aggressive, og jeg havnet opp i slagsmål. Men jeg husker ikke at jeg traff med noen slag. Selv måtte jeg dukke unna flere ganger, sa 19-åringen i retten.

— Jeg så noen bli slått, men ikke hvem, sa 21-åringen.

Skal han bli dømt, må aktor Per Johan Askvold bevise at han medvirket under voldsutøvelsen. I politiavhør forklarte 21-åringen at det var kameraten som skallet ned den andre.

— Det kan ikke stemme at jeg har sagt dette, sa 21-åringen.

— Men du har signert på avhøret, svarte Askvold.

Blod på klærne

Natt til 18. januar i år skal de i fellesskap ha slått en mann ved Mariakirken flere ganger. Ifølge aktor løp de etter ham utover Bryggen. Offeret måtte sy syv sting i pannen. Blodet fra offeret ble funnet på mannens klær.

— Vi var på baren Tabu tidligere på kvelden. Der møtte vi flere andre, og de angrep meg. Blodet må ha kommet derfra. Jeg var ikke ved Mariakirken, men på vei til drosje for å reise hjem da jeg ble tatt av politiet, forklarte 21-åringen i retten.

Slått med murstein

  1. mars i år ble tre menn angrepet i Rosenkrantzgaten. To av dem ble slått med murstein i hodet. Den ene måtte sy 17 sting, den andre fikk hevelser og sårskader. Tredjemann skal ha blitt slått med knyttet hånd. Påtalemyndigheten mener det var 21-åringen som gjorde dette.

— Da dette skal ha skjedd, var jeg hos en kamerat på Landås, sa han i retten.

Flere ganger gikk han tilbake på ting han hadde sagt i avhør.

— Sitter du lenge nok på glattcelle, sier du hva som helst for å komme deg ut derfra, sa han videre.

— Det er en belastning å ha disse beskyldingene mot meg, og jeg kommer til å kjempe til siste slutt. Jeg er uskyldig, sier 21-åringen til BT.

19-åringen er også tiltalt for å ha skubbet sin mor. Hun har ikke anmeldt ham, men politiet etterforsket saken på selvstendig grunnlag.

Skallet på Fotballpuben

Han er også tiltalt for å ha tatt kvelertak på en vakt på Fotballpuben i mai i år. Dette nekter han straffskyld for.

— Jeg tok i ham og holdt ham i ro fordi vaktene var aggressive mot min kamerat. Jeg ville ikke skade ham. Så kom vaktene og tok meg mens vi lå på bakken, forklarte 19-åringen.

I retten kom det frem at vaktene grep inn mot kameraten fordi han hadde slått en av dem.

Han innrømmer at han skallet til en annen mann i ansiktet på Fotballpuben. Dette skjedde i juni i fjor.

De to kameratene er også tiltalt for befatning med narkotika, noe begge innrømmet. 19-åringen innrømmet også at han hadde forulempet politiet.