— Jeg tør ikke tenke på konsekvensene hvis Ap nå snur i denne saken, supplerer han.

Flertallet av medlemmene i Verkstedsklubben jublet da de rød-grønne vant valget. Tre dager tidligere hadde de besøk av forsvarskomiteens leder, Marit Nybakk (Ap), og stortingskandidat Anne-Grete Strøm-Erichsen. Der sa de begge på et allmøte at en stemme til Ap, var en stemme til tørrdokken. Utsagnene ble besvart med applaus.

«Som å vinne i tipping»

— Mange av oss var glade for valgresultatet. Da Anne-Grete Strøm-Erichsen i tillegg ble utnevnt til forsvarsminister, var det som å vinne i tipping, sier Tor Rasmussen.

Nå er det likevel usikkert om vinnerkupongen går inn med gevinst. Den nybakte forsvarsministeren uttalte til BT i forrige uke at hun ikke kunne love bygging av tørrdokken.

— Hva er dette for noe? tordner Tor Rasmussen.

Ført bak lyset

Han legger ikke skjul på at de verkstedsansatte vil føle seg direkte ført bak lyset dersom Aps løfter om tørrdokk ikke innfris.

— I fire år i opposisjon har Ap forsikret oss om at de skal sørge for at dokken blir bygget. Så kommer de i regjeringsposisjon, og plutselig nøler de. Hva er det som skjer? Hvilken tillit kan vi ha til slike politikere hvis så klare løfter brytes? spør Tor Rasmussen.

Blant de verkstedsansatte er det flere med partibok i Ap. Andre sympatiserer med partiet, og tvilere lot seg rive med etter politikertoppenes stemmefiske på allmøtet tre dager før valget.

Kan vende ryggen til

— Svikter Ap oss nå, tror jeg du skal lete lenge etter Ap-velgere hos oss ved neste valg. Jeg tror også partisympatisører i andre deler av den lokale fagbevegelsen da vil vende partiet ryggen, sier Tor Rasmussen.

For tre år siden var Ap med på forsvarsforliket i Stortinget. Ett av partiets hovedkrav var at dokken på Haakonsvern skulle bygges. Verkstedsklubben mener Bondevik-regjeringen har gjort sitt beste for å trenere dette punktet. Avskjedshilsenen var å sløyfe dokken fra 2006-budsjettet.

Kaffen i vrangstrupen

— Da Ap overtok, følte vi oss trygge på at dette var noe av det første som ville bli endret. Så begynner plutselig Anne-Grete Strøm-Erichsen å bli utydelig. Er det rart vi fikk kantinekaffen i vrangstrupen, sier klubbleder Rasmussen.

— Har dere gitt opp?

— Nei, det kan vi ikke. Likevel trodde vi ærlig talt at vi var i mål med regjeringsskiftet. Jeg velger i det lengste å tro at regjeringen etter en tenkepause finner penger til ny tørrdokk.

Magefølelsen borte

Tor Rasmussen mener at den nye forsvarsministeren har bedre innsikt enn andre i hvor betydningsfull tørrdokken er.

— Det gjør at vi ikke helt har gitt opp håpet.

— Hva sier magefølelsen?

— Den er forsvunnet for lenge siden i denne saken.

Verkstedsklubben ønsker å sikre arbeidsplassene på Haakonsvern, men mener også av andre årsaker at det blir feil å droppe ny tørrdokk.

— Hvor skal vedlikeholdet ellers foretas? Skal fregattene ligge i kø ved sunnmørske verft i påvente av at trålerne de bygger, blir ferdige? Og hva hvis en fregatt blir så skadet at den ikke kan fraktes til utenlandske verft? Ingen har gitt gode svar på disse spørsmålene, sier Tor Rasmussen.

STEMMEFISKE: Forsvarskomiteens leder, Marit Nybakk, har vært fast gjest på valgmøter hos Tor Rasmussen og Verkstedsklubben på Haakonsvern de siste årene. Hver gang har hun talt varmt for ny tørrdokk. ARKIVFOTO: TOR HØVIK