2014 er lemenår, noe BTs fotograf Rune Sævig virkelig har merket de siste ukene. Hans to katter, Thelma og Louise, tar nemlig for seg av lemenene rundt huset på Voss.

Som regel er det bare et av dem som ligger klart på trammen når Sævig står opp, men mandag var det storfangst: Fem gnagere hadde måttet bøte med livet for kattenes jaktiver.

— Muligens tenker de at dette kan være husleie? undrer Sævig.

Fullt i fjellet

Ifølge professor Rolf A. Ims ved Universitetet i Tromsø er det vanlig i lemenår at gnagerne trekker ned i lavlandet om høsten. Etter en sommer med yngling, er det rett og slett blitt fullt i fjellheimen, der de egentlig hører hjemme og trives best.

I lavlandet varer de ikke særlig lenge.

— Der er det lite håp for de fleste av dem. De møter atskillig flere rovdyr enn på fjellet, og det er mye annet de ikke trives med i lavlandet, som biler, sier Ims.

Sjeldnere lemenår

Kattene på Voss er syv år gamle og har levd gjennom lemenår før. Forrige var i 2011, og det tetteste de kan komme er hvert tredje eller fjerde år. Ims forteller at de store lementoppene kommer sjeldnere nå enn tidligere.

— Vi tror det skyldes klimaendringene. Gode snøforhold er viktige for lemenår, og det må ikke være is på bakken, så de kommer til vegetasjonen, sier Ims.

Lemenår er en fest for annet småvilt og viktig for økosystemet i fjellet: Reven får mat, og rypefugler og orrfugl får være i fred.

Lemen i klisteret

For Rune Sævig innebærer lemenåret at han må fjerne døde skrotter hver morgen. Og det gjør han med to pinner. Nærkontakt anbefales ikke. Dyrene kan nemlig smitte mennesker med harepest.

— Jeg kaster dem over gjerdet, men ikke til naboen, altså, forsikrer Sævig.

En annen som har hatt et ublidt møte med lemen er Jan Karlsen fra Bergen, som fikk et under skien under Skarverennet i 2011. Han anbefaler ingen å smøre med lemen: