Kommunen innrømmer i dag at brøytingen har vært for dårlig flere steder i Bergen denne helgen, spesielt i Fana og Ytrebygda. Forklaringen er at en underleverandør støtte på uforutsette problemer.

— Det er for dårlig av kommunen å skylde på underleverandører. Det må være et eller annet i organiseringen som ikke stemmer, sier Mathias Furevik, gruppeleder i partiet Rødt.

- Livsfarlig

Han har selv vært ute og konstatert vanskelige forhold for både gående og kjørende i sentrum i dag.

— Jeg gikk over Nedre Korskirkeallmenning i morges. Der var det ikke brøytet. Flere steder i sentrum er det livsfarlig å gå for de fleste, sier han.

Furevik mener brøytingen var bedre før, da det meste av brøytingen ble håndtert av en egen etat i kommunen.

— Da var all kompetanse og alle ressurser samlet på ett sted. Og alle mobilisert når det kom mye snø, selv folk i administrasjonen, sier han.

Krever svar fra Byrådet

Over nyttår vil Furevik at ansvaret plasseres der det etter hans mening hører hjemme, hos Byrådet.

— Byrådet bør gjøre rede for hvilke mannskaper som er tilgjengelige og hva som har gått galt, sier han.

Det er ingen bystyremøter før i midten av januar, men Furevik mener det er naturlig å ta opp brøyteproblematikken da.

Uforutsette problemer

Samferdselsdirektør Ove Foldnes i Bergen kommune tror på ingen måte at brøytingen ville vært så mye bedre hvis den ble utført av kommunalt ansatte.

— I søndre bydel der vi har hatt problemer denne gangen, har entreprenøren brøytet for oss i mange år med godt resultat. Men noen ganger skjer det uforutsette ting, sier han.

Feilparkerte biler, trær som faller ned over veien, biluhell og trafikkaos bidrar til å gjøre jobben for brøytemannskapene vanskeligere, mener han.

— Vi har hatt en enorm utvikling i antall biler, og dette med parkering er blitt et veldig omfattende problem, sier han.

Dårlige bilister

I tillegg tror Foldnes at bilistene er dårligere trent for vinterføre nå enn de var for 20-30 år siden.

— Før hadde vi oftere snø. Når snøen kommer sjelden, blir den en utfordring både for dem som brøyter og for byens bilister, sier han.

I morgen skal han møte Løvaas Maskin, som tar seg av brøytingen i Fana og Ytrebygda, men han understreker at poenget med møtet ikke er å refse entreprenøren.

— Vi er ute etter å diskutere konstruktivt hvordan vi skal gjøre dette bedre neste gang, sier han.

Var brøytingen bedre før? Si din mening i kommentarfeltet under: