I går ble den 54 år gamle moren varetektsfengslet i fire uker i Bergen tingrett. Hun påkjærte avgjørelsen på stedet.

Politiet mener 54-åringen er en av hovedrolleinnehaverne i menneskehandelsaken de etterforsker.

— 54-åringen er den som har trukket i trådene. Det er hun som har bydd opp til dans, sier etterforskningsleder Magne Eggen ved Bergen Sentrum politistasjon.

Hva politiet konkret mener med dette, kommer frem i avhørene de har hatt av ulike vitner i saken. Mens 54-åringen og hennes 36 år gamle datter satt fengslet i Sverige, ble begge avhørt av svensk politi.

Avslører moren

I et avhør med datteren kommer det frem at moren har vært prostituert helt fra datteren var liten og inntil for ett år siden. Det kommer også frem at 54-åringen skal ha presset sin egen datter til å prostituere seg. Datteren har hele tiden nektet. Årsaken til at hun likevel er blitt trukket inn i saken, og er siktet for menneskehandel, er at hun skal ha stått som garantist for visumet til en 41 år gammel kvinne som skal ha blitt lokket fra Thailand til Skandinavia.

Kvinnen skal ha kommet via Göteborg og Oslo før hun endte opp som prostituert på massasjesalongen Wat Po i Bergen.

41-åringen er politiets eneste vitne som binder de ti siktede i saken sammen og gjør at politiet fortsatt mener de står overfor en menneskehandelsak, ikke en halliksak.

— Det vi vet er at 54-åringen møtte 41-åringen i Thailand og lovet henne en jobb i Skandinavia innen massasje. Da hun i følge med 54-åringen havnet i Oslo, ble hun straks presset til å prostituere seg mot sin vilje, sier politiadvokat Steinar Andersen i Hordaland politidistrikt.

Politiet mener 41-åringen havnet på et bordell drevet av en 38 år gammel thailandsk Oslo-kvinne. Bordellet skal ha bestått av tre-fire kvinner og 41-åringen var blant disse da hun kom til Oslo i april i år.

Knytter siktede sammen

— Hvordan vet dere at 54-åringen visste at dette var et bordell og ikke en ordinær massasjesalong?

— Fordi hun selv var der et par dager og så hva som skjedde, sier Andersen.

Ifølge politiavhør av både den 41 år gamle kvinnen, som politiet mener er et offer, og avhør av en medsiktet i saken, skal 41-åringen ha blitt presset til å gi seksuelle tjenester allerede første dagen hun kom til bordellet i Thorvald Meyers gate 66.

Hun skal ha vært livredd den svenske 54-åringen som fulgte henne og våget ikke å gjøre annet enn det hun sa. Hun skal også ha blitt truet med politianmeldelse om hun ikke gjorde som bordelleieren og den svenske thai-kvinnen sa. Siden hun selv var uten pass og flybilletter, følte hun seg helt hjelpeløs.

54-åringen tar avstand fra politiforklaringene til 41-åringen og erkjenner ikke straffskyld. Hun har i avhør forklart at hun bare har ønsket å hjelpe 41-åringen.

Silje Katrine Robinson