Nylig ble en 20 år gammel mann dømt til seks måneder fengsel etter kjøreturen som endte tragisk i Voss kommune 15. september 2013.

Den unge sjåføren hadde kjøpt en Subaru to dager før ulykken. Den var bygget om og hadde mellom 259 og 306 hestekrefter. Ulykkesnatten hadde den da 18 år gamle sjåføren med seg to andre bilinteresserte ungdommer for å «teste bilen», ifølge dommen fra Nordhordland tingrett.

Livstruende skadd

Ved 03-tiden om natten mistet han kontrollen over kjøretøyet. Bilen fikk sladd og kom over i motsatt felt og kolliderte med en Volvo. Subaruen havnet over autovernet på jernbanesporet på Hardangervegen ved Brynaflaten. Passasjeren i baksetet, en 22 år gammel mann, ble kritisk skadet. Det var lenge usikkert om han ville overleve. I dag bor han i omsorgsbolig, «men det er på det rene at han livet ut vil være sterkt redusert», ifølge dommen.

Han er påført store hodeskader, har meget sterkt svekket syn og bruker gåstol for ikke å falle. Over lengre avstander bruker han rullestol, heter det videre.

Den andre passasjeren ble også hardt skadet og fremtiden hans beskrives som usikker. Han har måttet endre utdanningsplanene sine som følge av skadene.

Retten legger til grunn at han er varig preget, men vil på sikt kunne få et relativt fullverdig liv

— «Ren galskap»

Hastigheten var det sentrale tema i rettssaken. Sjåføren var tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 238. For å dømmes etter denne paragrafen må han kjørt grovt uaktsomt og passasjerene må ha blitt betydelig skadet. Sjåføren sa selv i retten at han hadde kjørt for fort, men ikke uforsvarlig. Han mente ulykken måtte skyldes en teknisk svikt på bilen, men dette ble avvist av sakkyndige.

En av de skadde passasjerene skal ha sagt at farten var opp i 200 km/t. En drosjesjåfør som kom imot bilen forklarte at «han så hele bilen vibrere» og forklarte at det gikk i en «hælvetes fart». Mannen som kjørte Volvoen sa at han opplevde kjøringen som «ren galskap».

Hvor fort det gikk, er usikkert, og retten tar ikke stilling til det, men den mener ulykken ikke hadde skjedd hvis farten hadde vært redusert.

- Preg av villmannskjøring

Kort tid før ulykken hadde sjåføren hentet to kolleger, som begge reagerte på kjøringen da de satt på. De mente det gikk altfor fort. Den ene av dem sa i retten at han hadde rådet den unge mannen til ikke å kjøpe bilen, da han mente den ikke var «egnet for en ung og uerfaren sjåfør.»

Mens aktor ba om 75 dager fengsel, mente Nordhordland tingrett at det var altfor mildt. Retten mener kjøringen bærer preg av villmannskjøring og slår fast at sjåføren har handlet meget grovt uaktsomt.

Straffen ble seks måneders fengsel, der 60 dager er betinget. Han mister også sertifikatet i tre år fra ulykkesdagen. Sjåføren må betale 150.000 kroner til passasjeren som ble mest skadet og 75.000 kroner til den andre.

— Vi skal gjennomgå dommen nøye og vurdere om den skal godtas eller ankes, sier advokat Gunnar Svartveit, som er forsvarer for sjåføren.