• NRK-innslaget med Anders Magnus onsdag kveld var politisk motivert. Magnus skyter fra hoften midt i valgkampen, sier ordførerkandidat Herman Friele (H) til BT.

ANNE MYKLEBUST ODLAND

I gårsdagens innslag i «Forbrukerinspektørene» på NRK konfronterte Anders Magnus Herman Friele med sosial urettferdighet og kaffebøndenes elendige levekår. Nå føler kaffekonge og Høyres ordførerkandidat i Bergen seg urettferdig behandlet.

— Jeg får en følelse av at jeg personlig må bære hele det internasjonale ansvaret for verdens sosiale urettferdighet. Deler av innslaget var utilbørlig negativt farget, sa Herman Friele til BT rett etter sending i går.

Reklame og virkelighet

I en reklamefilm for Frieles kaffe vises en kaffeplukker antrukket i nye klær, jenten smiler, er stjerne for en dag. NRK-innslaget forteller at hun ikke fikk beholde klærne, og at hun mangler klær og mat.

— Er det ikke pinlig at forbrukerne får se så stort sprik mellom det reklamefilmen din viser, og slik virkeligheten er?

— Jeg skal selge et produkt, filmen er derfor ikke en dokumentar, men reklame. Når vi skal presentere Norge til japanere og tyskere, viser vi heller ikke Oslo S og skyggesiden. Når det gjelder jenten som ble antrukket, er det totalt ukjent for meg. Jeg ble meget irritert da jeg ble kjent med at filmbyrået hadde gjort det på den måten, sier Friele.

— Stadig vekk konfronterer pressen deg med samvittigheten din. Har du ikke dårlig samvittighet?

— Jeg liker ikke at pressen forsøker å legge skylden for sosial urettferdighet på meg. Det føles urettferdig. Vi gjør mye for å bidra til sosial rettferdighet, hevder Friele.

Lover hjelp til kenyanere

— I NRK-innslaget uttaler du at en håndsrekning fra deg på 100 millioner kroner til bøndene ikke vil monne. Står du på det? Vil det virkelig ikke monne?

— Afrika er et stort land, med flere millioner kaffearbeidere. Problemene knyttet til kaffearbeidernes levekår gjelder også dem som plukker ananas og appelsiner. Den sosiale urettferdigheten i verden løses ikke ved at jeg gir bort pengene mine, sier Friele og tilføyer:

— Norge har 745 milliarder kroner på oljekonto. Bondevik bør i så fall også kontaktes for å bidra.

— Er ikke det å fraskrive seg ansvaret?

— Du gir ikke bort alle pengene dine uten å vite at de kommer frem til de rette. Korrupsjonen i Kenya inntil november i fjor har gjort det umulig å bidra direkte overfor kaffebøndene. Nå er den politiske situasjonen i landet endret, og vi jobber tett med Kirkens Nødhjelp og Etisk Handel for å finne den rette måten å kanalisere pengene på, hevder Friele.

Overfor BT lover Friele å betale overpris på noe av kaffen fra Kenya, slik selskapet gjør med tretti prosent av kaffekjøpet fra Brasil.

— Hva kan du gjøre for kaffebøndene hvis vi forbrukere betaler en krone mer for kaffen?

— Det er et særdeles hyggelig spørsmål. Det ville bety 170 millioner kroner ekstra inn i hjelpekassen. Det ville monne!