• Politimesteren gjør sikkert en god jobb. Men han må vise seg litt mer frem, mener Wenche Ulstad og Leif Larsen.

ÅSMUND EGELAND

Bergens Tidende tok tirsdag et pent fotografi av Hordalands nye politimester, Vidar Refvik (53), med på en liten byrunde. Hvem er dette? spurte vi.

Av et tilfeldig, men variert utvalg på 30 bergensere en travel tirsdags ettermiddag, var det kun Wenche Ulstad som svarte riktig. Hun visste at mannen på bildet var den nye politimesteren. Men hun kunne ikke komme på hva han het.

— Jeg er bedre på ansikter enn på navn, sier hun.

Noen av dem BT spurte, mente ansiktet på bildet virket kjent:

— Er det ordføreren? lurte en ung kvinne på.

— Er han i Brann? spurte en mann.

— Jeg tror han er finansmann, svarte en eldre kvinne bestemt, og ble litt flau da det gikk opp for henne at den nye politimesterens navn og utseende hadde gått henne hus forbi.

— Tenk at vi bergensere ikke vet det! utbrøt hun.

Slik var det ikke under Wegner.

For de 29 som ikke kunne plassere mannen på bildet, hjalp det ikke å høre navnet. Byens og fylkets nye politimester var dem fullstendig ukjent. Men det spørs om politimester Vidar Refvik gråter av den grunn.

- Gjør ingenting å bli glemt

«Om jeg forlater Bergen etter seks år uten at noen husker meg, gjør det ingenting», sa Refvik til Bergens Tidende bare få dager før han tiltrådte stillingen som politimester i Hordaland 1. januar i år. Nå har Rolf B. Wegners arvtaker vært politimester i Hordaland i syv måneder og 28 dager. En ting er sikkert: Det raser definitivt ingen Refvik-feber i Bergen.

Siden Vidar Refvik begynte i jobben som politimester i Hordaland for over et halvt år siden, er han blitt nevnt i Bergens Tidendes spalter 12 ganger. Til sammenligning ble tidligere politimester Rolf B. Wegner nevnt 66 ganger i løpet av sitt første halvår i jobben. Politimesteren i Oslo, Anstein Gjengedal, ble nevnt 53 ganger i Aftenpostens spalter.

Gjennomgangen av BTs arkiv viser at Vidar Refvik har uttalt seg til avisen seks ganger, og er omtalt seks ganger. Tidligere politimester Rolf B. Wegner ble i løpet av sine første syv måneder og 28 dager intervjuet 21 ganger og omtalt hele 45 ganger.

Urettferdig sammenlikning

Enkelte vil nok synes sammenlikningen mellom Refvik og Wegner er urettferdig, kanskje også irrelevant. De to embetsmennene er svært ulike og har vidt forskjellig personlig stil. Det er nok å se på noen av de overskriftene som preget avisspaltene i Wegners første tid som politimester: «Wegner tar kakesaken», «Bastian på by'n», «Med politimesteren på sirkus».

I en av artiklene om Wegner gikk det frem at han «personlig ville sørge for at pepperkakebyen ble oppmålt etter alle kunstens regler».

Vidar Refvik har ikke figurert i liknende kosereportasjer. Han har selv sagt at hans eneste mål er å drive Hordaland politikammer på en skikkelig måte.

En annen årsak til at Wegner var svært så aktiv i avisspaltene i sin første tid, var alle kirkebrannene som rammet landet, og etterforskningen av disse. Brannene fikk svært stor oppmerksomhet, og den såkalte Greven var en sentral person.

Refvik har ikke hatt en tilsvarende kriminalsak å stri med så langt.

Ønsker mer synlig mester

Ordfører Kristian Helland er en annen person i Bergen som svært få visste hvem var, i alle fall i begynnelsen. Neste gang ordføreren treffer politimesteren, vil han oppmuntre ham til å søke offentlighetens lys noe mer.

— Jeg har et generelt ønske om at politimesteren etter hvert nærmer seg den tradisjonen vi har i Bergen med en utadvendt og synlig politimester, sier Kristian Helland (KrF) til Bergens Tidende.

Men Helland mener også det kan være urettferdig å sammenlikne Refvik med Wegner.

— Den nye politimesteren er ny i et helt nytt politidistrikt. Hans forgjengere hadde ikke den samme arbeidssituasjonen. Det er mye arbeid med å få den nye organisasjonen på plass. Derfor må Refvik bruke mye krefter internt. Hvis ikke han hadde gjort det, hadde han ikke gjort jobben sin, sier Kristian Helland, som mener det er viktig å gi politimesteren tid.

Ordføreren mener også at det kan si mer om BT enn om politimesteren at Refviks navn kun er nevnt 12 ganger i spaltene.

— For å nå ut er for eksempel jeg som ordfører avhengig av at avisen tar kontakt, sier han.

- Vi må kjenne ham

Wenche Ulstad og Leif Larsen synes helt klart at Vidar Refvik holder for lav profil.

— Han må ikke sitte på loftet og gjemme seg. Han gjør sikkert en god jobb, men vi må kjenne ham og like ham også, sier de to.

Vidar Refvik selv hadde ikke tid til å snakke med BT i går. Han var opptatt i møter hele dagen.

SAVNER SYNLIG MESTER: Wenche Ulstad var den eneste av 30 personer BT spurte i går som kjente mannen på bildet igjen som politimester i Hordaland. Men navnet husket hun ikke. Også Leif Larsen (t.v.) måtte melde pass.
Foto: Knut Egil Wang