Forrige uke ble en saksbehandler i forsikringsselskapet Tryg overfalt utenfor sitt hjem i Fana. Mannen hadde sett henne avbildet på Facebook og visste dermed hvordan hun så ut.

Selskapet opplyste at de vil gjennomgå ansattes bruk av sosiale medier. I politiet har de fleste et svært bevisst forhold til dette.

— Mitt inntrykk er at flere av mine kolleger er restriktive med å bruke sosiale medier, sier Kjetil Rekdal, lokaltillitsvalgt i Politiets Fellesforbund i Hordaland.

- En del av jobben

- Hva skyldes det?

— Sikkert flere forhold, men i jobben kan man være utsatt for trusler og represalier. De som er i en slik posisjon, tenker seg gjerne om både en og to ganger før de deltar på Facebook, svarer Rekdal.

Selv er han der, men hadde neppe vært det hvis han ikke var tillitsvalgt.

— Jeg arbeidet fem år som etterforsker på vold-sedelighet i Bergen. Hadde jeg fortsatt med det, hadde jeg neppe selv vært på Facebook. Nå er jeg tillitsvalgt og synes Facebook blir en del av jobben, opplyser han.

- Kan bli sårbar

I Fyllingsdalen arbeider politioverbetjent Lars Morten Lothe.

— Jeg har ikke noe ønske om å være på Facebook. Jeg anbefaler folk til å være forsiktige med hvilke opplysninger de kommer med. Med bilder av deg og barna kan man lett bli veldig sårbar, sier han.

Aktive på Voss

På Voss lensmannskontor treffer vi Håvard Skattum. Der bruker de Facebook aktivt.

— Vi har for eksempel brukt Facebook til å etterlyse vitner i saker vi har arbeidet med. Vi legger også ut informasjon vi mener er aktuell, sier Skattum.

Han mener det har vært en holdningsendring i politiet i forhold til bruk av sosiale medier.

— Jeg arbeidet utenfor politiet i fem år. Da jeg begynte her for tre år siden, skulle ikke politiet bruke sosiale medier. Vi fikk i gang et prøveprosjekt, der vi opprettet en Facebook-side for Voss lensmannsdistrikt. Det har vært en suksess. Vi må være i de kanalene ungdommen er, mener han.

«Alle» vet det

Han forteller at verken han eller hans kolleger profileres på vossapolitiets Facebook-side.

— Får vi spørsmål, er det lensmannskontoret som svarer. Det er altså ikke vi som enkeltpersoner som profileres, sier Skattum.

Han er kjent med at flere av hans kolleger i politiet er skeptiske til Facebook.

— Jeg kan forstå at de som arbeider med spesielle saker, ønsker å holde en lav profil. For meg er imidlertid situasjonen en annen. De fleste i nærmiljøet vet at jeg arbeider i politiet. Men jeg opplyser ikke at jeg er politi og skriver ikke om jobben min på Facebook, sier han.

Synspunkter? Si din mening her.