• Politifolk skal ikke opptre klanderverdig, verken i tjeneste eller i fritiden, sier politimester Vidar Refvik i Hordaland politidistrikt.

Han er kjent med at en av hans ansatte etterforskes av Fjell og Sund lensmannskontor etter at vedkommende er anmeldt for påstått voldsbruk i fritiden. Fordi saken fremdeles er under etterforskning, vil Refvik ikke kommentere den.

— Generelt kan jeg si at politiinstruksen stiller krav til at tjenestemennene har en plettfri vandel, også i fritiden, sier politimesteren.

Først tirsdag ble politimesteren orientert om anmeldelsen mot en av hans tjenestemenn.

— Normalt får jeg beskjed om slikt ganske umiddelbart, sier han.

Vidar Refvik vil ikke kommentere om den aktuelle politibetjenten risikerer å bli suspendert under etterforskningen.

— Det blir i så fall en personalsak, og slike uttaler vi oss ikke om, sier han.

I forrige uke skrev Bergensavisen om en politiførstebetjent som var dømt til en bot på 2500 kroner for brudd på politiloven. Etter å ha blitt slått, sparket og skallet av en gammel kjenning på en pub, kokte det over for førstebetjenten. Da det lokale lensmannskontorets betjenter rykket ut, var det vill vest utenfor puben. Forsterkninger fra Bergen måtte tilkalles, og politiførstebetjenten ble kommandert inn i cellebilen. Da satte han seg kraftig til motverge. Han nektet også å forlate stedet for egen maskin.

Samme dag skrev BT om en annen politimann som er tiltalt for voldsbruk i tjenesten. Han skal ha vært unødig brutal i forbindelse med en arrestasjon. Politimannen nekter straffskyld.

— Er politiet blitt mer voldelig?

— Jeg tror det er tilfeldigheter at tre slike saker kommer opp med så kort mellomrom, sier politimester Refvik.