— De har hatt veldig fokus på hypotesen sin, og ikke etterforsket bredt nok. Jeg tror ikke politiet kommer noe lenger i Frantzen-saken uten et lik. Denne kjennelsen var en spiker i kisten for påtalemyndigheten, mener Jørgen Riple, som forsvarer Trine Frantzens drapssiktede samboer.

Dommeren i Bergen tingrett, Gunnar Torkildsen, valgte i går å løslate samboeren, som er siktet for drap, og 46-åringen som er siktet for å bistå med å fjerne liket.

I kjennelsen oppsummerte han noen av politiets viktigste svakheter i saken. Mangelen på et lik, diffuse forklaringer og flere observasjoner av Frantzen etter den antatte drapsdatoen, har ledet til en konklusjon om at det ikke er skjellig grunn til å mistenke de to.

Ble ikke satt fri

— Jeg tror vi har fått denne avgjørelsen fordi Torkildsen har brukt mye lengre tid på å gå gjennom sakens dokumenter enn dommeren i førstegangsfengslingen for fire uker siden. Dette var en grundig kjennelse. Jeg har aldri opplevd at en dommer har brukt tre dager på å komme til en fengslingskjennelse, sier Riple.

Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne påkjærte imidlertid avgjørelsen med oppsettende virkning. Det betyr at de to blir sittende i fengsel til Gulating har tatt stilling til saken over helgen.

— Jeg er overrasket over kjennelsen. Derfor påkjærte jeg, sier Mevatne.

— Hva betyr dette for saken og etterforskningen?

— Det får vi se. Vi mener de bevisene vi har er grunnlag til å oppnå skjellig grunn til mistanke. Nå får vi vente og se hva lagmannsretten konkluderer med, sier Mevatne.

Siktet misfornøyd med BT

46-åringen, som er utpekt som samboerens medhjelper til å fjerne liket, er ikke fornøyd med hvordan mediene har fremstilt saken.

— Jeg liker ikke det dere skriver, verken BT eller BA. Jeg har ikke hatt noe som helst med dette å gjøre, sa 46-åringen, før han be ført bort av arrestbetjentene.

Både han og Trine Frantzens tidligere samboer er lettet over avgjørelsen.

— Det er en lettelse, men det er ikke over. Vi spretter ikke champagnen. Men kjennelsen er viktig fordi den er et dokument som sier at det ikke er grunn til å mistenke dem, sier Riple.

Han mener politiet må gå langt bredere ut i sin videre etterforskning av saken.

— De har lagt altfor stor vekt på det antatte dødstidspunktet, og valgt å se helt bort fra en rekke bevis som indikerer at det ikke var denne natten hun forsvant, sier Riple.

Politiets teori

I grove trekk er politiets hypotese at samboeren drepte Trine Frantzen mellom 03.00 og 07.00 i forbindelse med en fest i Øvsttunveien 25, natt til 7. mai. Etter drapet mener de 46-åringen hjalp til med å fjerne liket.

Det var forklaringer fra søsteren til 46-åringen som var dråpen som fikk politiet til å pågripe de to 6. februar. Seinere har de fått to nye vitnemål i samme gate om hva som skjedde med Trine Frantzen natt til 7. mai.

Politiet mener forklaringene holder mål som bevis. Forsvarerne har fremhevet at de inneholder mer følelser og rykter enn fakta.

Gårsdagens kjennelse gir forsvarerne medhold i at forklaringene til noen av politiets viktigste vitner ikke holder mål.

LØSLATT: Forsvarer Jørgen Riple tror politiet sjanset på at en av de siktede ville komme med innrømmelser eller nye forklaringer, da de pågrep og siktet to personer i Trine Frantzen-saken. ARKIVFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON