Jan Eli var psykisk syk, og hadde flere ganger vært innlagt med psykoser. I tillegg ruset han seg i perioder på hasj og amfetamin.

— Mennesker som har denne type problemer har ingen rettssikkerhet. Politiet tar det ikke seriøst når de forsvinner, mener Aud Torunn Eli. Hun bor egentlig i Spania, men er nå i Bergen for å lete etter sin sønn. Hun mener det er usannsynlig at han har tatt sitt eget liv, og tror det har skjedd noe kriminelt med ham.

Jan Eli kom fra Oslo til Bergen 26. februar i fjor.

— Politiet holdt lenge på at han sist var sett på hurtigruten «Rickard With» i 17-tiden 28. februar. Da jeg endelig klarte å få ut bankutskriftene hans ved hjelp av en advokat, viste det seg at han hadde vært på Topp Shop i Sandviken klokken 21.06 den kvelden. Det er den aller siste observasjonen av ham. Politiet hadde ikke engang sjekket bankutskriftene skikkelig, sier Eli.

Hun er kritisk til at politiet i Hordaland ikke gjorde mer i den tidlige fasen etter forsvinningen. Oslo fikk saken 20. mars i fjor, fordi Jan hadde adresse der. Også her mener hun politiet har gjort for lite.

— Det er en regel som sier at de skulle ha lagt ham inn i et internasjonalt savnet-register innen tre måneder. Da jeg ringte i november, hadde de ennå ikke gjort det, sier Eli, som vurderer å melde politiet til Sefo.

— Det er forståelig at en mor føler det slik, men vi mener at vi har fulgt godt opp. Vi så etter ham på ulike adresser og sendte melding til mediene om at han var savnet. Det er ikke så lett å leite, når vi ikke vet hvor vi skal begynne, sier Trond Skårud, politioverbetjent i savnet-gruppen hos kriminalvakten i Oslo.

Han kan ikke svare på når Eli ble lagt inn i savnet-registeret.

Politiet i Bergen mener også at de har gjort det de har kunnet.

— Det er Oslo som har hatt etterforskningen, og vi har fulgt opp det vi har blitt bedt om, sier Carl-Petter Leganger ved Hordaland politidistrikt.

VIL HA SVAR: Aud Torunn Eli har ikke gitt opp å få svar på hva som skjedde med sønnen Jan Eli da han forsvant i Bergen i slutten av februar i fjor. Her er hun på Narvesen på Jernbanestasjonen, et av de siste stedene 26-åringen var observert. GIDSKE STARK (FOTO)