Et voldsomt tordenvær traff Vestlandet i går kveld, og med lyn og torden følger ofte hagl.

— Litt før vi skulle legge oss kom det et forferdelig vær. Regnet pisket på vinduene, men plutselig var det som om noen sto og banken på husveggene. Det bråkte noe fryktelig, og jeg trodde vinduene i stuen skulle knuses, forteller Elin Gullaksen, som bor ved Kalandsvatnet i Fana.

Haglbygene kom mellom klokken 22 og 23 torsdag og varte noen minutter.

- Store som klinkekuler

— Jeg har aldri opplevd så store hagl før. De var på størrelse med klinkekuler, og klare som glass. Det var veldig fascinerende, og litt skremmende. Vi var redde for at bilene skulle bli bulket, men har ikke sett noen skader, sier Gullaksen.

Haglkorn dannes av underkjølte vanndråper som fryser, og oppstår ofte sammen med tordenvær langs en kaldfront. Men slike kjempehagl er uvanlig, forteller meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Vervarslinga på Vestlandet.

VERDENSREKORD: Verdens tyngste hagl veide 879 gram og falt i Sør-Dakota i 2010.
NOAA.GOV

— Store hagl er stort sett et fenomen som dukker opp i varmere strøk med kraftigere tordenvær enn vi har i Norge. Sør i USA og rundt Middelhavet er det ikke uvanlig med hagl store som golfballer, sier han.

- Svært uvanlig

I Norge blir hagl sjelden mer enn én til to centimeter i diameter, som oftest er de noen få millimeter. I tillegg forekommer de kraftigste haglskurene i innlandet om sommeren.

— Så det er flere ting som er uvanlig her, både størrelsen og at det skjer så sent på året. Det vitner om at det var et usedvanlig kraftig tordenvær i går kveld, sier Fagerlid.

Verdens tyngste hagl falt i South Dakota i USA 23. juli 2010. Det hadde en diameter på 20,3 cm og veide 879 gram.