— Det ringte på døren og vi trodde det var besteforeldrene våre. Hun ringte på på samme måte som besteforeldrene mine gjør og min bror reiste seg for å ta i mot dem. Plutselig sto det en kvinne i gangen som vi aldri har sett før, sier Morten Falch Sortland (24).

En av brødrene hans stilte seg i døråpningen og hun forlot huset.

Tok opp jakten

Sammen med en av brødrene gikk Sortland etter for å se hvor kvinnen ble av. De fant fort ut at kvinnen også hadde tatt seg inn til naboen, der en ti år gammel jente var alene hjemme. De bestemte seg for å ta opp jakten på damen og ringte politiet da de fant henne.

- Forsøkte dere å finne ut hva hun ville?

— Nei, det var helt uinteressant. Jeg blir sint når folk kommer inn i huset uten at vi har åpnet for dem. Nå må vi begynne å låse dørene her, sier han.

Han har hengt opp bilde og advarsel i borettslaget for å advare naboene.

— Vi hadde aldri trodde noe sånt skulle skje her. Jeg har hørt om et lignende tilfelle i Odda tidligere der flere polakker tok seg inn i husene til folk, sier han.

Sier ingenting

Politiet vet ikke så mye om kvinnen. De har heller ingen oversikt over hvor mange boliger hun har vært inne i.

— Hun er sannsynligvis polsk statsborger, men hun sier ikke noe. Hun viser et skilt om at hun er døv og hun hadde et nett fullt av trefigurer, som hun kanskje ville selge. Så er det omstendighetene knyttet til at hun er funnet inne i gangen der det kun var barn hjemme. Barna ble litt skremt når de så en ukjent person inne i gangen, sier etterforskningsleder Nils Inge Romslo, ved Bergen Nord Politistasjon.

Kvinnen sitter nå i politiets varetekt og vil bli forsøkt avhørt i løpet av dagen.

Ønsker å advare

Hva synes du om at det nå er hengt opp advarsel til naboene?

— Offentlig uthengning er vel en vel drøy situasjon, vi vet ikke om hun har gjort noe straffbart ennå. Vi får høre med henne hva som har skjedd og så vurdere det derfra, sier Romslo.

— Jeg synes det er viktigere å advare folk om hva som har skjedd og det hensynet er større for meg enn hensynet til en kvinne som tar seg inn uten lov. Men hvis jeg får reaksjoner, så tar jeg selvsagt lappen ned igjen, sier han.