Det ligger an til kaos på E16 i ettermiddag når helgetrafikken starter. I øyeblikket melder bilister at det ikke er informasjon om hvor de skal kjøre fra østsiden.

— Vi er på vei fra Myrkdalen og visste at det hadde gått et ras. Men det var ingen informasjon. Plutselig står bare et vogntog og stenger veien. Dette er høyst kritikkverdig, sier en bilfører som vil være anonym. Han mener også det ikke bør kjøre vogntog på omkjøringsveien langs Vangsvatnet.

— Det er en svært smal vei, der to biler ikke kan passerer hverandre. Vegtrafikksentralen må lede trailerne om Hardanger, sier bilisten.

Setter ut mannskap

— Det passer alltid dårlig med et ras. Vi jobber med å informere trafikantene så godt som mulig. Vi setter også ut mannskaper på strategiske steder som skal informere folk, sier trafikkoperatør Jan Marøy ved Vegtrafikksentralen i Hordaland.

Men det er ikke gjort i en fei å få opp skilt.

— Det er ikke slik at entreprenørene har skilt for en hver anledning. Men nå står det skilt på østsiden ved Skulestadmo, der anbefalt vei til Bergen er riksveg 13 til Granvin og deretter riksvei 7 langs Hardangerfjorden, sier trafikkoperatør Roger Lemme.

Det er omkjøring via fylkesvei 311 på sørsiden av Vangsvatnet, men denne veien har liten kapasitet til å takle trafikken som topper seg ut over fredagen.

— Vi vil anbefale trafikantene som kan det å kjøre via Hardanger på riksvei 7, sier byggeleder Kåre Olav Aldal i Statens vegvesen.

Ikke egnet

Det er klart at det nå vil ta flere dager før E16 ved Bulken kan åpnes igjen. En kommunal veg på oversiden av rasstedet har også sklidd ut. Omkjøringsveien er heller ikke egnet for tyngre kjøretøy.

— Det er ikke anbefalt for tyngre kjøretøy å velge omkjøringen. Den er så smal at det lett oppstår kø dersom trailere kjører der, sier Jan Marøy ved Vegtrafikksentralen.

Han ber tyngre kjøretøyer velge Hardanger-alternativet.

Kan bli dirigering

- Blir det dirigering av trafikken?

— Vi vurderere hvilke tiltak som skal settes inn. Foreløpig velger vi å sette ut mannskap for å informere og hjelpe trafikantene. Men det er mulig vi må til med manuell dirigering, sier Marøy.

Vegtrafikksentralen har ennå ikke fått mye henvendelser fra trafikanter om vegstegningen.

— Det er tidlig på dag, men det tetter seg nok til etterhvert, sier Jan Marøy.

I tillegg til E16, er mange fjelloverganger stengt:

  • Vikafjellet: Stengt på grunn av fare for ras
  • Hol-Aurland: Stengt på grunn av fare for ras
  • Haukelifjell: Kolonnekjøring
  • Hardangervidda: Kolonnekjøring
  • Filefjell og Hemsedal: Åpen