— Det gikk fra helt lyst til helt mørkt på sekunder. Akkurat som noen slo av en lysbryter. Det er den mest spesielle naturopplevelsen jeg har hatt, sier bergenseren Stian Aadland (29), som til daglig jobber som turguide på Svalbard.

Han mener det egentlig er umulig å skildre opplevelsen med ord. Litt etter klokken 10 begynte månen sakte, men sikkert å dekke over solen, og nøyaktig klokken 11.11.56 inntraff den totale solformørkelsen. Den varte to minutter.

— Mens jeg sto der lurte jeg på hva de gamle vikingene tenkte da de så noe slikt. Det er en utrolig sterk opplevelse.

KJENTMANN: Stian Aadland(29) er til daglig turguide på Svalbard. Han brukte flere dager på å finne det perfekte stedet å filme solformørkelsen fra.
www.stianmedsekken.net

— Lett i flere dagerHan kjørte tidlig fredag morgen avgårde alene på snøscooteren for å komme seg bort fra folk flest.

— Jeg hadde lett i flere dager for å finne den perfekte fjelltoppen å se solformørkelsen fra. Ekstra flaks var det selvsagt at været ble perfekt.

Derimot var det litt i det kaldeste laget for bergenserens utstyr.

— Det var minus 20 med vind da jeg sto der oppe, og det tok knekken på batteriene til det meste av utstyret mitt. Heldigvis hadde jeg et lite Sony lommekamera, og det fungerte utmerket.

Noe isbjørn var han ikke redd for der han sto helt alene på fjellet.

— Nei, de er ikke så ofte i det området jeg befant meg i.

- Enorm pågang

Det har vært helt texas i Svalbard de siste dagene, forteller Aadland.

— Det har vært enorm pågang fra folk fra hele verden. Det har ikke vært ledige rom på noe overnattingssted og folk har leid ut sofaene sine.

Selv var han klar på at han skulle ha fri denne dagen.

— Jeg bare sa til sjefen at i dag er det uaktuelt å ta noen ut på guide. Denne opplevelsen ville jeg ha for meg selv og dele med dere nå, sier Aadland.